Column Bernard Hammelburg | Op de blaren zitten
Als reactie op de spijkerharde toespraak van Vladimir Poetin over de annexatie van de Krim van gisteren gingen de koersen op de financiële markten stevig omhoog.
Beleggers waren door die toespraak juist gerustgesteld, omdat Poetin zei dat hij Oekraïne niet verder wilde opsplitsen. Dus: geen Russische bezetting van Oost-Oekraïne. Dus: einde verhaal.
Klinkt cynisch, maar het lijkt mij een juiste analyse. Want hoewel Amerika en de 28 regeringsleiders van de Europese Unie opnieuw de koppen bij elkaar steken over sancties, weet iedereen dat de Westerse wereld machteloos is. Lijstjes maken van oligarchen van wie de bantegoeden worden bevroren, of stoere NAVO-oefeningen in Polen maken echt geen indruk op Poetin. Uit alles blijkt dat hij daarop had gerekend en er niet warm of koud van wordt.
Wat dan wél? Wij zouden een boycot kunnen opleggen, te beginnen met het stopzetten van de import van Russisch gas. Maar daar is lef voor nodig – het soort lef dat Poetin heeft en wij niet. Want, ja, dan kunnen bijvoorbeeld de Duitse fabrieken geen BMW’s meer produceren, en dan kan BMW dus ook geen auto’s meer verkopen aan die steengoede klant, Rusland. En dan praten we alleen over West-Europa.
Persbureau Reuters maakte een mooi lijstje van andere EU-landen die nog veel banger zijn. Finland deelt een 1.300 km lange grens met Rusland en heeft een geschiedenis van oorlog met zijn buur achter de rug, dus de Finnen kijken wel uit. Frankrijk heeft voor 50 miljard dollar aan deals uitstaan met Rusland. De Londense City draait voor een deel op Russische bedrijven en oligarchen die daar hun geld hebben gestald. Cyprus is hét financiële offshore centrum van Rusland en haalt het eind van de maand niet als de stekker eruit gaan. Spanje, Portugal, Italië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en de Baltische staten liggen ook aan de financiële ketting.
Betekent dit nu dat een boycot onmogelijk is? Natuurlijk niet, maar dan moet Europa enorm lef hebben, op de blaren zitten en ophouden te denken dat Rusland door sancties harder wordt getroffen dan wij. Poetin trekt zich er niets van aan. China en andere Aziatische landen zitten namelijk ook te springen om de belangrijkste Russische exportartikelen: gas, olie en Kalasjnikovs. Let maar op: de EU heeft dat lef niet. En dus hebben die beleggers gelijk: einde verhaal.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.