Bernard Hammelburg23 jul '14 06:32

Column Bernard Hammelburg | Angela’s blinde Berlijnse muur

Auteur: Bernard Hammelburg

Hoe zeg je zoiets nou netjes? Rubberen knietjes? Slappe hap? Bang dat het een paar centen kost? Of dat het licht uitgaat? Het kan toch niet waar zijn dat de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken gisteren in Brussel niet verder zijn gekomen dan sancties tegen Rusland, waartoe ze al eerder hadden besloten, sneller uit te voeren?

En dat ze – alwéér – zeggen dat ze harder zullen toeslaan als Vladimir Poetin niet bijdraait?

Voordat de ministers aan hun overleg begonnen, zeiden ze allemaal: Nederland heeft de hardste klap gekregen van de aanslag en moet maar zeggen hoe hard we Poetin aanpakken. Dat klonk heel sympathiek, maar het is natuurlijk flauwekul. Het gaat maar om één persoon, en die heet Angela. En Angela gaat tegen elke prijs de confrontatie met Poetin uit de weg.

Iedereen zegt steeds: dat kan moeilijk anders, want Duitsland gaat failliet als het stopt met de import van gas uit Rusland en de export van BMW’s náár Rusland. Dus Angela trapt voortdurend op de rem. Wat héét: op een vernuftig-Duitse rem met bekrachtiging.

Dat heeft niet veel te maken met de kwestie-Oekraïne, maar met het verleden. De Duitsers hebben tijdens de Koude Oorlog – zo aangeperst tegen het Oostblok – altijd gevonden dat zij een soort brugfunctie hadden. Dus: vermijdt ruzie met Moskou. Maar ook recentere gebeurtenissen hebben een rol gespeeld. Het openlijke verzet van toenmalig bondskanselier Schröder tegen de Amerikaanse oorlog in Irak in 2003, en de vileine reactie van George W. Bush, heeft een diepe wond geslagen en de relatie met de Amerikanen sterk verkoeld. Dat is nooit meer helemaal goedgekomen.

Vanaf dat moment luisterden de Amerikanen Schröder af en – naar inmiddels is gebleken – ook opvolgster Angela Markel. Nog maar onlangs pakte de Duitse geheime dienst twee agenten op die voor Amerika spioneerden. Daar maak je geen vrienden mee. En nu komt het: in het rijtje landen dat sterk tegen Amerika aanschurkt, zoals Nederland, voelen de Duitsers zich niet thuis. Der Spiegel heeft het gemeten: 56 procent van de Duitsers voelt verbondenheid met Amerika, maar 53 procent noemt Rusland. 57 procent wil lossere banden met Amerika.

Wie dus hoopt dat Angela, ondanks de aanslag op MH17, overstag gaat, komt bedrogen uit. Hoe zeg je zoiets netjes? Al die ministers van Buitenlandse Zaken praten tegen een blinde Berlijnse muur.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen