Bernard Hammelburg21 mei '14 07:08

Column Bernard Hammelburg | Grootmeester Wilders

Auteur: Bernard Hammelburg

Geert Wilders is en blijft de Nederlandse grootmeester van de belediging per oneliner. Deze tekst telt dertien woorden en 61 leestekens, inclusief de spaties: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif." Hatsekidee.

Hij zette die tekst op de vlag van Saoedi-Arabië, zonder het PVV-logo, en liet er stickers van maken.

Dat gebeurde al maanden geleden. Vicepremier Asscher distantieerde zich er namens het kabinet meteen van. Dat werd ook doorgegeven aan de ambassade van Saoedi-Arabië, en daarmee leek de kous af. Maar de woede is klaarblijkelijk zo groot dat de kwestie, zoals minister Timmermans van Buitenlandse Zaken het in Buitenhof uitdrukte, 'als een graatje in de keel bleef steken.' Nu dreigt het land met een boycot van Nederland. Een topambtenaar van Buitenlandse Zaken wordt onmiddellijk naar Riyad gelanceerd en Timmermans zelf gaat binnenkort ook.

Zoals vaak als Wilders anti-islamitische oneliners lanceert, is de boodschap glashelder, maar de onderbouwing gammel. De onderbouwing is: Saoedi-Arabië is een 'verschrikkelijk land, dat we allang hadden moeten boycotten.' Dus: houd op met de handelsbetrekkingen. Daarover valt van alles te zeggen. Nederland exporteert voor meer dan twee miljard euro naar Saoedi-Arabië en koopt jaarlijks voor bijna vijf miljard olie. Hoe afhankelijk willen we zijn van een land dat overtreders van de sharia in het openbaar met het zwaard onthoofdt, gastarbeiders uitbuit en vrouwen discrimineert? Het is worstelen met de eeuwige paradox van het buitenlandse beleid: ethiek of koopmanschap, principe of geld.

Dat geldt voor veel landen. Congo, Nigeria, Zimbabwe, Ethiopië en Rwanda, bijvoorbeeld, of Colombia, of Cuba, of Haïti. Of dichterbij: Hongarije, met zijn verontrustende antisemitisme. Schurken vind je overal, en met de islam heeft dat niets te maken. De boodschap van Wilders gaat over de islam, en de groene vlag van Saoedi-Arabië haalt hij er, als het ware terloops, bij.

Mooie nieuwe rel, en nu eens niet over Marokkanen. En Nederlandse ministers en ambtenaren maar weer hollen om het oliebrandje te blussen, terwijl Wilders met die belediging per oneliner ongetwijfeld nog een paar extra kiezers binnenhaalt. Chapeau voor de grootmeester.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen