Bernard Hammelburg25 jan '12 09:30Aangepast op 25 jan '12 16:49

Column Bernard Hammelburg | Armeense genocide

Auteur: Bernard Hammelburg

Wat hebben zanger Charles Aznavour, componist Michel Legrand, zangeres Sylvie Vartan, oud-luchtvaartbaas Jean Spinetta en ex-premier Édouard Balladur gemeen? Ze zijn allemaal Frans. En ze zijn allemaal van Armeense afkomst.

In Europa telt Frankrijk de grootste Armeense gemeenschap, naar schatting een half miljoen burgers.

Interessante electorale markt
Dat is, voor een onder vuur liggende president als Nicholas Sarkozy in verkiezingstijd, een zeer interessante electorale markt. En dus kon hij de verleiding niet weerstaan. Het wettelijke verbod om de Turkse genocide op het Armeense volk, in 1915, te ontkennen, zal ongetwijfeld gesnuffeld hebben aan de schuldvraag in dat verschrikkelijke drama.

Maar het gaat natuurlijk gewoon om het genereren van emotie en het binnenhalen van stemmen. Een mooie theatervoorstelling, passend in een traditie die toneelschrijvers als Molière en Ionesco heeft voortgebracht.

Genocide blijft zout in de wond
Turkije is razend, want elke verwijzing naar de Armeense genocide blijft zout in de wond, ongeacht welke regering er in Ankara aan het bewind is. Natuurlijk kunnen president Gul en premier Erdogan de discussie in één keer sluiten door die genocide zelf eindelijk te erkennen. Maar alleen bij de gedachte al, slaan in politiek Turkije meteen alle politieke stoppen door.

Veel betekent het gesputter niet, want handel is handel, en alleen al een bedrijf als Turkish Airlines, met meer dan 150 Airbus-toestellen, kan de deuren wel sluiten als die schuimbekkende Turkse leiders de daad bij het woord zouden voegen. Ook toneelspel, dus. En, net als in Frankrijk, ingegeven door electorale overwegingen, want de huidige Armeens-Turkse minderheid moet vooral geen praatjes krijgen.

Lingerie door vrouwen verkocht
Wat leiders allemaal al niet verzinnen om het volk in toom te houden. Het grappigste bericht komt uit Saoedi-Arabië, waar lingerie nu eindelijk door vrouwen wordt verkocht. Vrouwen mogen niet in winkels werken, dus tot nu toe waren de verkopers mannen, maar dan weer geen Saoedische mannen, maar import uit Zuid-Aziatische landen, want publiek contact tussen Saoedische mannen en vrouwen is verboden. Het is allemaal te zot voor woorden.

Maar ook hier handelen de leiders niet uit overtuiging of principe, maar omdat de toenemende roep om emancipatie door Saoedische vrouwen de gewone burger begint te beïnvloeden. En dan doe je wat water bij de wijn. Oh nee, dat mag ook niet. Water bij de olie, dan.

Bernard Hammelburg

---

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen