Column Bernard Hammelburg | Voorspellen ná het WK
Baby’s en demente bejaarden meegerekend, telt Nederland 16,8 miljoen voetbalexperts. Min één, dan, en dat ben ik. Ik heb een maand lang met veel plezier gekeken en geluisterd, maar snappen – nee, dat niet. Ik had ook geen idee wie er zou winnen, en dan blijkt dat ik toch heel veel gemeen heb met die 16,8 miljoen voetbalexperts.
Statistieken, waarschijnlijkheidsberekeningen, analyses van systemen, de blik in de ogen van een sterspeler, de weersverwachting, de voorkeur of antipathie van het publiek, de kleur van de shirts, de nationaliteit van de scheidsrechter, een buikgriepvirus, de genialiteit dan wel stupiditeit van een coach, computerberekeningen – je kan het zo gek niet verzinnen of het was een onderdeel van de voorspellingen. Misschien op een enkeling na, had iedereen het mis.
Wat ben ik minder dan al die experts? Mag ik ook wat voorspellen?
De uitslag gaat Dilma Roussef, de president van Brazilië, haar baan kosten. Eerst stopte ze, ten koste van allerlei dringende sociale voorzieningen, tien miljard dollar in al die megalomane stadions, en toen liet ze haar land verliezen. Althans, zo zien de Brazilianen het.
Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, heeft de wind juist mee. Zij is voetbalgek en de Duitsers zeggen: “Onze twaalfde man is een vrouw.” Als de Mannschaft wint, komt dat op conto van Angela en gaat haar politieke barometer omhoog. Althans, zo zien de Duitsers het.
Op basis van dit soort statistiek dook de BBC eens in het verleden. De overwinning op het WK van 1966 leidde tot een golf van optimisme, waardoor premier Harold Wilson, die er beroerd voorstond in de peilingen, werd herkozen. Prachtig zoiets. Alleen: er klopt niets van, want Wilson werd al vóór het WK herkozen. Desondanks leeft de mythe voort, de Britten geloven er heilig in. Wat trouwens wél klopt is dat Wilson vier jaar later, na een vroegtijdig Britse verlies in Mexico, door de kiezers werd gedumpt.
Vanuit dat perspectief is het jammer dat Nederland niet heeft gewonnen, want dat zou Mark Rutte een geweldige duw in de rug hebben gegeven. Oh nee, dat is een gele kaart. Toch? Afijn, van statistiek heb ik al evenmin verstand als van voetbal. Maar genoten heb ik wel.
===
Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.