Bernard Hammelburg5 nov '14 06:57Aangepast op 5 nov '14 11:33

Column Bernard Hammelburg | Blote tepels

Auteur: Bernard Hammelburg

Opnieuw blijkt Vladimir Poetin de meester van het politieke schaakspel, en heeft het Westen het nakijken.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Na de verkiezingen in Oost-Oekraïne, heeft hij precies wat hij wilde: een ‘bevroren’ situatie. De annexatie van de Krim en de verloving met de Volksrepubliek Donjetsk zijn voldongen feiten. Wij kunnen nog zo hard piepen dat het allemaal illegaal is, maar we zijn machteloos.

Poetin speelde een meesterpartij, door de verkiezingen in Oekraïne gewoon te erkennen, en na de verkiezingen van de separatisten een slag om de arm te houden. ‘Wij staan achter de uitslag’ is wat anders dan erkenning. En dus vindt Poetin dat hij zich keurig houdt aan de internationale afspraken. Sterker nog: hij roept Oekraïne op te stoppen met – wat hij noemt – de militaire agressie en serieus te onderhandelen, want de rebellen hebben nu meer dan voldoende legitimiteit.

Of we hem dreigen, boycotten of belachelijk maken, het maakt hem allemaal niet uit. We kijken meewarig naar geënsceneerde beelden van zijn stoere sportprestaties. Er is een heel populaire waarop hij met ontbloot bovenlijf te paard zit. De Amerikaanse comédienne Chelsea Handler maakte, onder het motto ‘hij zijn tepels, dan ik ook mijn tepels’, een topless foto van haarzelf in precies dezelfde positie op een paard. De hele wereld lag in een deuk, maar de Russen blijven de stoere Poetin aanbidden.

Hij heeft niet alleen het Westen in de houdgreep, maar ook steeds meer zijn eigen volk. De New York Times kwam met een wel heel cynische onthulling. Het ministerie van onderwijs heeft honderden schoolboek-titels uit de roulatie genomen, op grond van alle mogelijke verzinsels. Een wiskundeboek dat Sneeuwwitje als illustratie gebruikte werd verboden omdat dit niet ‘bijdroeg aan het bijbrengen van patriottisme’ bij de Russische jeugd.

Aan indoctrinatie en zelfverheerlijking kunnen wij niets doen. Maar er is één trucje dat wél werkt: de lage olieprijs. Op Amerikaans verzoek pompt Saoedi-Arabië al geruime tijd zoveel extra olie naar de wereldmarkt, dat de prijs net boven de 80 dollar per vat schommelt. De Russische staatsbegroting gaat uit van 104 dollar. Dus als de Saoedi’s de oliekraan nog even wijd open laten, zakt de bodem onder de Russische economie uit en valt Poetin van zijn paard. Met blote tepels en al.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen