Bernard Hammelburg12 mrt '14 06:40

Column Bernard Hammelburg | Roofdieren op Wall Street

Auteur: Bernard Hammelburg

Telkens als je denkt dat de financiële wereld nu wel zijn lesje heeft geleerd, val je weer in een nieuwe verbazing. De speelfilm ‘The Wolf of Wall Street’ is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Jason Belfort, een oplichter die tienduizenden slachtoffers hun spaargeld ontfutselde.

Je zou zeggen dat de gemiddelde vermogensbeheerder met het schaamrood op de kaken onder zijn stoel kroop. Maar de bankwereld dweept met de zo meesterlijk door Leonardo DiCaprio gespeelde hoofdfiguur. Jonge bankiers dromen van zo’n leven van megadollars, seks, drugs en rock ’n roll, en stromen op de chique modehuizen af om er precies zo uit te zien.

Het nieuwste rolmodel heet William Ackman, eigenaar van een New Yorks hedge fund. Hij gokt voor een bedrag van één miljard dollar – u hoort het goed – op de ondergang van Herbalife, groothandel in voedingssupplementen. Dat beleggers ‘short’ gaan – dus gokken op een dalende koers – is niets nieuws. Maar zo’n gevecht met maar één doel, de ondergang van een bedrijf en voor zoveel geld, is nooit eerder vertoond – en ze zijn op Wall Street echt wel wat gewend.

Ik ben niet zo van de voedingssupplementen, en meer van de voeding. En op Herbalife is misschien wel wat aan te merken. Het bedrijf richt zich voornamelijk op zwarte en Latino Amerikanen met lage inkomens, en werkt met het Tupperware-model. Dus klanten kopen een voorraad pillen, die ze met winst doorverkopen aan kennissen en vrienden. Ackman zegt: het is een doortrapte piramidetruc. Hij steunt voor een vermogen een burgerrechtorganisatie die probeert aan te tonen dat Herbalife wordt bestuurd door racistische zakkenvullers die het hebben gemunt op arme minderheden.

Echt bewijs dat Herbalife iets illegaals doet is er niet. Maar Ackerman knokt door – zoals hij het zelf noemt 'tot het einde van de Aarde'. En nu komt het: hij heeft inmiddels een aantal plaatselijke en landelijke politici geronseld die met hem meeknokken. Die politici denken misschien aan de volksgezondheid. William Ackman denkt aan een miljard winst.

Het wordt een spannend gevecht, want een ander – en heel beroemd – financieel roofdier, Carl Icahn, heeft een groot deel van de aandelen Herbalife opgekocht, ongetwijfeld om het bedrijf ooit op te delen en te verkopen. Het gevolg is dat de koers omhoog is geschoten. Pech voor Achman. Maar niemand die zich zorgen maakt over die arme, goedgelovige klanten, die in hun huiskamers een centje proberen bij te verdienen. Hoe zou de speelfilm gaan heten? The pills of Wall Street? Ik kan niet wachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen