Bernard Hammelburg29 jan '14 06:45

Column Bernard Hammelburg | Homo's? Die hebben ze in Sotsji niet

Auteur: Bernard Hammelburg

Nu snap ik het eindelijk. In de Kaukasus zijn geen homo’s, en dus ook niet in Sotsji. De burgemeester van Sotsji, Anatoli Pakhomov, zegt het zelf, in een interview met de BBC.

En die man moet het toch weten, hij is immers de burgemeester. Ze zijn welkom, hoor, de homo’s, als ze maar geen homodingetjes doen, zegt hij. De BBC filmde ook in een homobar in Sotsji en interviewde daar een grappige travestiet, maar dat moet dan een handige videotruc zijn geweest, want anders zou de burgemeester jokken. Toch?

In Iran bestaan ook geen homo’s. Dat legde de vorige president, Ahmadinedjad, uit toen hij in 2012 studenten op de New Yorkse Columbia universiteit toesprak. Dat fenomeen kennen we in ons land niet, zei hij. En een president – die kent zijn eigen land echt wel. Die weet waarover hij het heeft. Toch?

In Afrika bestaan wel homo’s. Dat moet wel, want in Nigeria, bijvoorbeeld, bestaat een gruwelijke wet die draconische gevangenisstraffen oplegt aan homo’s en lesbiennes die worden betrapt. In Uganda gaan ze nog een streepje verder. Daar ben je strafbaar als je geen aangifte doet als je een homo kent, of over homoseksualiteit spreekt zonder die krachtig te veroordelen.

Het griezelige van die Afrikaanse wetten is dat ze, volgens de Zuid-Afrikaanse homo-activiste Melanie Nathan zijn komen overwaaien uit de Verenigde Staten. De Evangelische beweging in dat land dreigt homoseksuelen met hel en verdoemenis. Die Amerikaanse Evangelisten zijn zeer bedreven in het exporteren van hun koopwaar, en hebben grote invloed op christenen in bijvoorbeeld Uganda en Nigeria. Een echte Afrikaanse homo-Gestapo, met dank aan Amerika. Halleluja.

Die Afrikaanse wetten zijn krankzinnig en levensgevaarlijk. Dan valt het in de Kaukasus en de rest van Rusland eigenlijk nog wel mee. Daar zijn ze alleen maar homofoob en bekrompen. Toch?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen