Bernard Hammelburg21 nov '12 06:27

Column Bernard Hammelburg | Oorlog biedt gouden kans op vrede

Auteur: Bernard Hammelburg

Voor Israël zijn met de korte Gaza-oorlog drie doelen bereikt. Het eerste is wat de regering-Netanyahu er zelf steeds over zegt: het moest eens afgelopen zijn met die regen van raketten.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

De meeste daarvan zijn primitieve Qassams, gemaakt van stalen buizen, met als brandstof kunstmest en petroleum. Maar waar het vooral om ging waren de veel krachtiger Iraanse en Soedanese raketten die Jeruzalem en Tel Aviv konden bereiken. Daarvan zijn de meeste lanceerinrichtingen vernietigd.

Over het tweede doel zwijgen de Israëliërs in alle talen, maar het is minstens zo belangrijk – en dat is een boodschap aan Iran. In oktober bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een militair complex in Soedan, waar raketten werden gemaakt, onder andere voor Gaza.

 De afstand van Tel Aviv naar Khartoem is 2000 kilometer, dwars over vijandelijk gebied. Klaarblijkelijk bleven de Israëlische toestellen onzichtbaar voor radar, werden in de lucht bijgetankt en vlogen ongehinderd terug naar Israël. Wat de Israëliërs tegen Iran zeggen is dit: de afstand van Tel Aviv naar Teheran is maar 1600 kilometer, en gaat ook over vijandelijk gebied. Denk dus niet dat een aanval op Iran niet mogelijk zou zijn. Sterker nog: als Israël met een drone een Hamas-leider kan doden, waar staat dan dat president Achmadinedjad niet hetzelfde lot wacht?

Het derde doel was het wakker schudden van de Amerikanen. President Obama, die de afgelopen tijd zichtbaar en hoorbaar baalde van het hele Midden-Oosten-conflict, heeft nu geen keus. Hij stuurde minister Clinton van buitenlandse zaken om een Egypische bemiddelingspoging te steunen. Dat is goed nieuws, en een gouden kans om het vastgelopen vredesoverleg vlot te trekken. Als Clinton handig manoeuvreert, kan zij, met steun van Egypte en Turkije, president Abbas van de Palestijnse Autoriteit en premier Netanyahu aan de onderhandelingstafel krijgen. Hamas wordt dan buiten spel of op een zijspoor gezet, en dat is precies wat Netanyahu en Clinton willen, maar ook Abbas.

Zoals in elke oorlog, zijn ook in dit Gaza-conflict voornamelijk onschuldige burgers het slachtoffer geworden. Juist daarom moeten we hopen dat Hillary Clinton deze gouden kans niet laat lopen.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen