Bernard Hammelburg3 jul '13 06:58

Column Bernard Hammelburg | Dubieus Kroatië

Auteur: Bernard Hammelburg

Wij zijn helemaal voor vrede op aarde. En voor het geluk van alle mensen. En tegen oorlog. Toch? Vanuit dat perspectief is de Europese Unie een wonder. Wie had ooit gedacht dat de historische aartsvijanden Frankrijk en Duitsland bondgenoten zouden worden? En dus zouden wij uitzinnig van vreugde door de straten moeten huppelen over de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Wie had ooit gedacht dat deze schurkenstaat op de Balkan lid zou worden?

Kroatië heeft een walgelijk oorlogsverleden. Als zelfverkozen Duitse nazimarionettenstaat pleegde het regime met overtuiging genocide op 100.000 landgenoten en tussen de 300.000 en 400.000 etnische Serviërs. Je kunt zeggen: net als met Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Bulgarije, Italië en Hongarije – in de oorlog allemaal bondgenoten van Duitsland – sluiten we met het EU-lidmaatschap dat foute verleden af. Want we zijn voor vrede op aarde en tegen oorlog. Toch?

Maar wat voor land hebben we binnengehaald? Een arm land met een dubieuze regering en matige vooruitzichten. Mooie stranden en betaalbaar voor de zuinige vakantieganger, maar voor ondernemers valt er niets te beleven. Een land dat bol staat van politieke en financiële corruptie. In de lijst van meest corrupte landen van Transparency International staat Kroatië op de 62 plaats, nog vóór Roemenië op de 66, en Italië op de 72 plaats.

Het moge zo zijn dat de Kroatische regering dolgraag lid wilde worden, maar het volk stond helemaal niet te trappelen.

Het is net als destijds met Roemenië en Bulgarije. Daar zou het met het nepotisme en de corruptie wel goedkomen, hoorden we toen. Er is bijna niets van terecht gekomen. En nu halen we weer zo’n dubieus land binnen. Wie het begrijpt, mag zijn vinger opsteken. Of het moet zijn omdat we voor vrede op aarde zijn, en tegen oorlog. Toch?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen