Column Bernard Hammelburg | 'Hittegolf des doods'
Tjonge jonge, zeg, wat een gedoe over het weer. Gelukkig zijn de meeste mensen gewone genieters, die de zonnige dagen en zwoele avonden waarderen. Maar de aandacht heeft iets lachwekkend. Of zorgwekkends. Of apocalyptisch.
‘Hittegolf des doods houdt aan’, kopt PowNed. ‘33.000 vrijwilligers staan klaar om ouderen, sporters en bezoekers van evenementen te redden van een oververhittingsdood.’ Ik verzin het niet, zo staat het er echt. En alle media duiken op het ‘nationaal hitteplan'.
Om nog maar niet te spreken van de boeren. Daar gaan onze aardappels, bieten en graan, klaagt LTO Nederland. Wat had LTO gezegd als we zo’n miezerige verregende julimaand hadden gehad – dat wil toch ook nog wel eens gebeuren in Nederland.
Journalisten weten het: geen onderwerp is belangrijker dan het weer. 100.000 doden in Syrië, een aardbeving in Nieuw-Zeeland, een overstroming in China? Allemaal heel interessant, maar dat alles verdwijnt – zogezegd – in de schaduw van die hittegolf des doods.
In Washington worden voorbereidingen getroffen voor de hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg – fantastisch nieuws, trouwens. In de Amerikaanse hoofdstad is het, zoals elk jaar in juli, tussen de 30 en 35 graden. Ik hoor er niemand klagen over een hittegolf des doods. In Tel Aviv is het in juli nooit onder de 30, en in Ramallah loopt het tegen de 40 graden. Ik hoor Netanyuahu en Abbas over van alles, maar niet dat ze het zo warm hebben. Laat staan over de hittegolf des doods.
Het knapste staaltje politieke meteorologie staat nog altijd op naam van George W. Bush. Die wilde koste wat kost al in maart 2003 Irak binnenvallen, en niet nog even wachten op het advies van VN-wapenexpert Blix, want anders brak de zomer aan en zou het te heet worden. Vervolgens bleef de Amerikaanse krijgsmacht tien jaar lang in Irak gelegerd. Tien zomers lang. Nooit meer iets over de hitte gehoord. Laat staat over de hittegolf des doods.
Afijn, over een dag of tien regent het weer. Ik zie de koppen al: ‘zomer verregent.’ PowNed en LTO: zet u schrap.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.