Bernard Hammelburg3 apr '13 06:50

Column Bernard Hammelburg | Ministeriële taalfouten

Auteur: Bernard Hammelburg

Vermaakt u zich ook zo over de misser van Dijsselbloem? Die wist niet dat het Engelse woord ‘template’ blauwdruk betekent, en dus is hij het doelwit van een hetze.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Hij maakte namelijk de financiële markten nerveus door te zeggen dat het slachtofferen van de klanten van Cypriotische banken om het land te redden wel eens een blauwdruk voor andere landen in Europa zou kunnen zijn. Dat wilden ze op Fleet Street, en in Slovenië, Malta en Italië helemaal niet horen. Maar natuurlijk had Dijsselbloem gelijk – hoe hard hij ook wordt uitgelachen door al die wijsneuzen die denken dat ze hun talen wél spreken.

Taalfouten horen bij de politieke geschiedenis. Wie kent niet het beroemde verhaal over oorlogspremier Gerbrandy, die tijdens zijn Londense ballingschap een afspraak had met Winston Churchill, maar zo belabberd Engels sprak dat hij het gesprek begon met de woorden ‘Good-bye mister Churchill.’  Of de Amerikaanse vicepresident Quale, die het woord aardappel niet kon schrijven, en een schooljochie op z’n nummer zette dat het juist goed deed.

Soms zijn vergissingen veel ernstiger. Bill Clinton haalde het in zijn hoofd om in een toespraak tijdens wervelstorm Sandy te dreigen dat deze storm ‘nog niets was vergeleken bij wat gaat gebeuren als u op de verkeerde kandidaat stemt.’ Maar waar Clinton nadien ook kwam – iedereen stond alweer kwispelend klaar. Hetzelfde geldt voor Obama, die een voormalig naziconcentratiekamp een ‘Pools concentratiekamp’ noemde. Hoort u er nog iemand over? Ik niet.

Of onze vorige minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveld, die met deze prachtige zin kwam: ‘Het onafgeronde gemiddelde moet tenminste 5,5 te zijn.’ En ook van haar: ‘De aanscherping ….. worden ingevoerd.’ Nou ja, niemand is perfect.

De domste, maar ook leukste kwamen van Ronald Reagan. “Bomen verontreinigen meer dan auto’s”, was er een van hem. Maar ook deze: “Ik maak me geen zorgen over het begrotingstekort. Het is groot genoeg om voor zichzelf te zorgen.” Ik zou zeggen: Jeroen, houd altijd een lijstje uitspraken van Reagan bij de hand. Een mooiere template vind je nergens.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen