Bernard Hammelburg6 mrt '13 06:49

Column Bernard Hammelburg | Kom op, Barack, één telefoontje

Auteur: Bernard Hammelburg

Voordat je het weet breekt de vrede uit, en het kan met één telefoontje. Dat was de boodschap waarmee de razend populaire Amerikaanse oud-basketballer Dennis Rodman afgelopen weekend op de TV verscheen.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Hij was net terug uit Noord-Korea van opnames met het komische basketbalteam Harlem Globetrotters, en was blij verrast dat president Kim Jung-un, die helemaal gek is van deze sport, naast hem op de tribune zat. Ze werden, zoals Rodman het uitdrukte, meteen dikke vrienden. Kim vindt basketbal klaarblijkelijk leuker dan atoombommen maken. En hij had een boodschap voor Barack Obama: bel gewoon eens op. ‘Ik wil helemaal geen oorlog, ik wil vrede,’ zei Kim.

Het klinkt hilarisch, en dat is het natuurlijk ook. Maar Steve Ganyard, oud-onderminister van buitenlandse zaken, had een fascinerende reactie. “Er is niemand bij de CIA die over betere persoonlijke informatie over Kim Jung-un beschikt dan Dennis Rodman, en dat is best griezelig.” En iedereen die Noord-Korea volgt weet dat het bij al dat boosaardige wapengekletter vooral gaat om indruk te maken op Washington. Dus wat heeft Obama, zelf basketbalgek, eigenlijk te verliezen? Kom op Barack, één telefoontje en je hebt die 29-jarige driftkikker aan je zijde.

Van alle kanten werd terecht gewezen op het beroemde precedent uit 1971, toen een Amerikaanse tafeltennisser op het WK in het Japanse Nagoya de bus miste en een lift kreeg van het Chinese team. Daaruit ontstond de zo beroemd geworden pingpongdiplomatie, die in 1972 leidde tot een bezoek van de Amerikaanse president Nixon aan de Chinese leider Mao Zedong, en zeven jaar later tot de wederzijdse erkenning van de twee landen. Tot die tijd was China geen lid van de Verenigde Naties – om maar eens iets te noemen.

Kortom: sport verbroedert, en waarom zou Dennis Rodman niet kunnen wat die tafeltennissers in de jaren ’70 deden? Kom op, Barack, één telefoontje. En als je toch bezig bent, bel dan meteen even met Mahmoud Ahmadinejad in Iran. Kleine moeite, toch? En voordat je het weet breekt de vrede uit.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen