Bernard Hammelburg2 jan '13 06:36

Column Bernard Hammelburg | Fiscale flauwekul

Auteur: Bernard Hammelburg

Met 2.200 inwoners, twee cafés, een snackbar, de ruïne van een kasteel en niet één bioscoop is Néchin een van de saaiste boerendorpjes in Zuid-België.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Dat vindt zelfs de burgemeester, die er tegenover de New York Times zijn verbijstering over uitspreekt dat de Franse acteur Gérard Depardieu juist dit gehucht heeft uitgezocht om heen te vluchten. Ja, want Gérard vlucht voor de Franse fiscus. President Hollande wil immers de belastingen voor miljonairs verhogen tot vijfenzeventig procent. Weliswaar is het huidige wetsontwerp afgeschoten, maar die wet – die komt er.

Het verhaal is in alle opzichten krankzinnig. In de eerste plaats die wet zelf. Als die nu een werkelijk bijdrage aan de Franse schuldenlast zou leveren, kon je het je nog voorstellen. Maar het gaat om een belastingregel voor twee jaar, en naar schatting maar om 1.500 belastingplichtigen. Zelfs als de fiscus die helemaal kaalplukt, slaat Hollande er nog geen deuk mee in een pakje beurre. Het gaat dus alleen om symboliek. Ik heb er niets op tegen dat grootverdieners wat meer belastingen betalen. Maar vijfenzeventig procent is een krankzinnig bedrag. Dat Gérard daarvoor de benen neemt, is dus wel begrijpelijk, maar van Parijs naar het Belgische platteland – dat blijft een mistig besluit.

Even verwonderlijk is de toneelvoorstelling in Washington over de ‘fiscal cliff.’ Zelfs in het allerergste scenario gaat de gemiddelde aanslag in Amerika met hooguit 3 procent omhoog. Tot anderhalve ton betaal je dan 28 in plaats van 25 procent. Bij vier ton zit je nog onder de 40 procent. Hier in Nederland zijn er vast een hoop veelverdieners die voor die prijs vrijwillig in die afgrond zouden springen. Allemaal theater, al vind ik Barack Obama, John Boehner en Harry Reed minder grappig acteren dan Depardieu. Hoe verzin je het: zo’n stukje oorverdovend saai Belgisch land in plaats van het heerlijke Parijs. Of, zoals de burgemeester van Néchin het uitdrukt: “Laten we eerlijk zijn, dit is geen Las Vegas.”

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen