Bernard Hammelburg23 okt '13 06:57

Column Bernard Hammelburg | Eerst Piet…nu Sint

Auteur: Bernard Hammelburg

Nee, wij zijn nog niet van de Zwarte Piet-kwestie af. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN laat een speciale commissie uitzoeken of hier sprake is van racistische stereotypering.

Schending van de mensenrechten – het is nogal wat. En de gevolgen zijn niet mis. Wij krijgen collectief met de roe. Van Dale moet een nieuwe druk publiceren waaruit het woord zwartepieten en de uitdrukking ‘elkaar de zwarte piet toespelen’ zullen zijn geschrapt.

Uit goede bron hoor ik dat Turkije een klacht tegen Nederland wil indienen bij de Europese Commissie in Brussel en bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Inzet: de pertinente leugens over Sinterklaas. Hier te lande wordt de kinderen wijsgemaakt dat de bisschop uit Spanje zou komen, wat volstrekte onzin is. Hij kwam uit de Tukste havenstad Myra. Die is in de Middeleeuwen wel een tijdje door Spanje bezet, maar daarmee maak je van een Turk nog geen Spanjaard.

Christenen die de overblijfselen van de bisschop niet in handen wilden laten van moslims, namen zijn botjes mee en maakten een mooi graf voor hem in Bari, in Italië, waar de Sint tot de dag van vandaag ligt. Nooit een voet in Spanje gezet, dus. De mensenrechten van generatie na generatie kinderen zijn ernstig geschonden door dat leugentje over Spanje te blijven vertellen.

De Turken eisen bij de VN dat Nederland al het misleidende materiaal over Sinterklaas, inclusief de teksten van liedjes, onmiddellijk uit de circulatie neemt en vervangt door waarheidsgetrouwe teksten. Bijvoorbeeld: “Zie ginds komt de stoomboot uit Turkije weer aan.” Spanje en Italië steunen de Turkse actie.

Bij de Europese Commissie beklaagt Turkije zich erover dat de Nederlandse leugens passen in, zoals het wordt geformuleerd, ‘de lasterlijke vervalsing van feiten en omstandigheden, waardoor toetreding van Turkije tot de EU wordt gesaboteerd.’ De vraag of de Nederlandse Patriotraketten nog een jaartje in Turkije blijven, wordt omgedraaid: Turkije zal moeten beslissen of het die Nederlandse spullen nog wel kan tolereren. Afijn, mooi moment om nog een woord uit de woordenlijst te halen: kapoentje. Dat betekent oorspronkelijk gecastreerde haan, of gecastreerde man – het maakt niet uit of je zwart of blank bent.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen