Bernard Hammelburg6 nov '13 06:42Aangepast op 13 nov '13 06:17

Column Bernard Hammelburg | Brussel, verzin een smoes!

Auteur: Bernard Hammelburg

Ze leren het nooit in Brussel. De Europese Unie flirt opnieuw met Oekraïne. Niet, zoals in het verleden, over de mogelijkheid van een toekomstig lidmaatschap, maar over een economisch associatieverdrag.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Fout! Niet doen!

Oekraïne is etnisch een soort België, met een prowesters deel dat Oekraïens spreekt en een pro-Russisch deel dat Russisch spreekt. Vroeger was het prowesterse smaldeel aan het bewind, onder leiding van Julia Tymoshenko, u weet wel, die blonde mevrouw met die vlecht, die door haar opvolger, Viktor Yanukovich, na een omstreden proces voor zeven jaar in de gevangenis werd gezet. Julia’s handen waren niet schoon, maar de belangrijkste reden om haar op te sluiten was haar geknuffel met de EU, en de woede daarover in Rusland. Uit pesterij draaiden de Russen van tijd tot tijd de gaspijpleiding naar Oekraïne dicht.

Yanukovich is niet de politieke Messias waarop zijn kiezers hoopten. Het land staat diep in het rood en zit te springen om hulp van het IMF, en de kans daarop wordt met een associatieverdrag met de EU groter. En dus is de premier plotseling prowesters geworden. In haar gretigheid zegt de Europese Unie: als je voor ons kiest – en dus tegen Poetin – krijg je voortaan van ons gas, dus dan kan Poetin zich sufdraaien aan die gaskraan – het maakt niets meer uit.

Je kunt de Russen niet kwader maken dan met pogingen deze voormalige Sovjetstaat aan hun invloed te onttrekken. Ze winden er geen doekjes om: als Oekraïne dat associatieverdrag tekent, zal de Russische wraak groot zijn, ten koste van de levensstandaard. Een groot deel van de Oekraïense staatsschuld is in Russische handen, dus het is geen loos dreigement.

In militair opzicht heef Rusland, buiten zijn grenzen, weinig invloed. Het heeft maar twee militaire bases buiten het eigen grondgebied: in Syrië een kleine haven, en in Oekraïne een gigantische marinebasis, waar de zogenoemde Zwarte Zeevloot ligt. Oekraïne wil die vloot kwijt om het verdrag met de EU te kunnen sluiten. Dat is niet vragen, maar schreeuwen om een conflict met Rusland.

Laat lopen, Brussel. Vergeet het. Niet meer op de agenda zetten. Niet meer net doen alsof. Verzin op die conferentie maar een of andere smoes, maar laat het lopen.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen