Bernard Hammelburg7 aug '13 06:55

Column Bernard Hammelburg | Nooit meer 9/11

Auteur: Bernard Hammelburg

Als Al-Qaeda over één ding beschikt, dan is het een plotselinge overmaat aan willig personeel. De afgelopen maand zijn uit een reeks gevangenissen in de islamitische wereld meer dan duizend gevangenen ontsnapt.

De bestormingen en opstanden zijn, in elk geval gedeeltelijk, uitgevoerd door Al-Qaeda. Interpol sloeg wereldwijd én publiekelijk alarm. Vrijwel onmiddellijk daarna besloten Amerika en andere Westerse landen, waaronder Nederland, een aantal ambassades en consulaten tijdelijk te sluiten.

Nog opmerkelijker was de spraakzaamheid van leden van de Amerikaanse parlementaire commissies voor inlichtingen. Voor de leden van die commissies geldt, net als bij onze ‘commissie stiekem’, zwijgplicht of grote terughoudendheid. Dit keer kozen de Amerikanen ervoor om het om te draaien. Niet dat ze met precieze details kwamen, maar ze gaven opmerkelijk veel informatie, zoals citaten van Ayman al-Zawahiri, de opvolger van Osama bin Laden, van wie berichten werden onderschept waarin hij zijn commandanten opjutte om aanvallen op Amerikaanse en andere Westerse doelen uit te voeren.

Vanwaar die plotselinge openheid? Als gevolg van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden? Mocht 'ie willen. Nee, het is veel simpeler. De analyse over de bedreigingen lijkt verontrustend veel op wat de Amerikanen wisten vóór 9/11. Uit het officiële onderzoek onder leiding van de oud-politici Thomas Kean and Lee Hamilton kwam niet alleen naar voren dat de inlichtingendiensten van tevoren zoveel informatie hadden dat ze het konden zien aankomen. Maar ook dat ze te weinig een patroon hadden herkend aan een hele reeks eerdere aanslagen – allemaal door Al-Qaeda. Het motief is dus simpel: nooit meer 9/11.

Nu is die openheid van dit moment natuurlijk ook een beetje schijn. We weten maar een beetje, en we hebben geen middelen om te controleren of het allemaal klopt. Het kan dus even zo goed een magnifiek georkestreerd lek zijn, zoals dat in de journalistiek heet. Maar het slimme is dat de Amerikanen en hun bondgenoten Al-Qaeda – in elk geval in de publiciteit – een slag vóór zijn. Tegen zo professioneel lekken kan niemand op – zelf Edward Snowden niet.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen