Bernard Hammelburg4 sep '13 07:21

Column Bernard Hammelburg | Rode lijn

Auteur: Bernard Hammelburg

Wellicht hebt u via de sociale media de fantastische ingezonden brief over het Midden-Oosten gelezen die pas in de Financial Times stond.

Die brief luidde aldus: “Iran staat achter Assad. De Golfstaten zijn tegen Assad. Assad is tegen de Moslim Broederschap. De Moslim Broederschap en Obama zijn tegen generaal Sisi. Maar de Golfstaten zijn pro-Sisi. Dus zijn ze tegen de Moslimbroeders. Iran is pro-Hamas, maar Hamas steunt de Moslimbroeders. Obama steunt de Moslimbroeders, ofschoon Hamas tegen Amerika is. De Golfstaten zijn pro-Amerikaans. Maar Turkije is vóór de Moslimbroeders en tegen generaal Sisi. En generaal Sisi heeft weer de steun van de Golfstaten. Welkom in het Midden-Oosten en een prettige dag gewenst.”

 Hulde aan de auteur, Sheik Khaled Naser Hamoud Al-Sabah van de Londense vestiging van het Koeweit Investment Office, want zelden is de Gordiaanse knoop van het Midden-Oosten zo hilarisch geschetst.

De variant van deze week zou zo kunnen gaan: Obama is tegen Assad. Cameron is tegen Assad en vóór Obama. Het Britse parlement is tegen Cameron en Obama, en dus vóór Assad. Hollande is vóór Obama en Cameron, en tegen Assad. Het Franse parlement is tegen Hollande, en dus vóór Assad.   Israël is tegen Assad, maar Hezbollah is vóór Assad. Israël is ook tegen Hezbollah, dus eigenlijk vóór Assad. Rusland is tegen Obama, Cameron en Hollande en eigenlijk gewoon tegen iedereen, behalve tegen Rusland. Het Amerikaanse, Britse en Franse volk zijn tegen een aanval, en dus vóór Assad. En dat allemaal door twee woorden: rode lijn.

Welkom in het Midden-Oosten, en een prettige dag gewenst. 

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen