Bernard Hammelburg23 jan '13 06:11

Column Bernard Hammelburg | Reken niet op Obama

Auteur: Bernard Hammelburg

Als Barack Obama alle hoop en verwachting moet waarmaken die in het buitenland leeft over zijn tweede termijn, zullen wereldwijd heel wat mensen worden teleurgesteld.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Wat we de afgelopen dagen eindeloos hoorden was dat een Amerikaanse president zich in zijn tweede termijn meer kan veroorloven, omdat hij niet herkiesbaar is. En dus zal hij in belangrijke kwesties harder met zijn vuist op tafel slaan. In moeilijke conflicten zoals Mali of Syrië, bijvoorbeeld, of in het eindeloze conflict tussen Israëliërs en Palestijnen.

Ik geloof er allemaal niets van. In zijn inauguratietoespraak bleef hij opmerkelijk vaag – of zo u wilt filosofisch – over het buitenland. Conflicten kun je beter oplossen met diplomatie dan met de wapens – dat was de boodschap. Dat is echt iets anders dan een dreigement – of zo u wilt een belofte – om in te grijpen in de massamoord in Syrië. Of oorlog te gaan voeren tegen Iran. Of Israël zonder meer te steunen als dat land wél een oorlog tegen Iran wil.

Evenmin geloof ik dat we van Obama een echt nieuw vredesinitiatief voor het Midden-Oosten mogen verwachten. Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats diplomatieke vermoeidheid: tussen de spierballentaal van de Israëlische premier Netanyuahu en Hamas-leider Meshaal zit geen millimeter ruimte, en de vraag is of Obama er nog energie in wil steken.

Nog belangrijker: de olie-import daalt zeer snel. Nog maar 1,5 procent van de ingevoerde olie in Amerika komt uit het Midden-Oosten. Er komt een moment waarop die hele regio voor de Amerikanen geen belang meer heeft. Er komt een moment waarop Washington zegt: als de Israëliërs en Palestijnen geen vrede willen, dan maar niet. Er komt een moment waarop Washington zegt: het kan ons niet schelen of Iran de Straat van Hormuz afsluit – ze doen maar. Natuurlijk, ze zullen het nooit zo formuleren, maar ze denken het wel. De vraag is wanneer dat moment komt. Ik denk: de komende vier jaar, in de tweede ambtstermijn van Barack Obama.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen