Bernard Hammelburg16 jan '13 06:49

Column Bernard Hammelburg | Mali: foute oorlog

Auteur: Bernard Hammelburg

En plotseling is er een nieuwe internationale oorlog – in Mali. Hoe kan de wereld, met Frankrijk voorop, opnieuw in een conflict stappen dat niet te winnen is? Het gaat hier niet alleen om Tuareq nomaden en hun aan Al Qaeda gelieerde vriendjes, die het noorden hebben bezet.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Het gaat ook over Malinese milities die jarenlang door de Amerikanen zijn getraind en bewapend, en die nu zijn overgelopen naar de bezetters in het noorden. Zoals zo vaak, hebben we ons eigen monster gecreëerd, en van dat monster kun je niet meer winnen.

Het krioelt in de recente geschiedenis van de voorbeelden. Israël hielp met het oprichten van Hamas, omdat het dacht daarmee een fatsoenlijke gesprekspartner te hebben, als tegenwicht voor de PLO, die toen nog een terroristische organisatie was.

De Amerikaanse CIA creëerde, zoals de Guardian het destijds noemde, zijn eigen Frankenstein door de mudjahedin, de Afghaanse vrijheidsstrijders die tegen de Russische bezetting vochten, te steunen. Daaruit groeide de Taliban. Osama bin Laden viel ook binnen deze categorie. Het kostte de Amerikanen tien jaar, twee oorlogen, bijna een miljoen doden en meer dan 1,1 biljoen dollar om één man te doden – dezelfde man die door de Amerikanen was getraind, betaald en bewapend om tegen de Russen te vechten.

Saddam Hoessein was jarenlang  een dikke vriend, omdat hij oorlog voerde tegen Iran. Hij werd geholpen en bewapend. Een van de redenen waarom de Amerikanen steeds maar over Iraakse massavernietigingswapens bleven drammen, was omdat ze die voor een deel zelf hadden geleverd.

Zomaar een paar voorbeelden – er zijn er veel meer – die laten zien wat een drama Mali gaat worden. Vechten tegen opstandelingen die door je eigen regering en je eigen leger zijn gepokt en gemazeld om te vechten tegen een monsterlijke dictator, of een brute bezetter, zetten al hun kennis en materieel met overtuiging in als ze jou niet meer als vriend of bevrijder zien, maar als de nieuwe bezetter. Zo kijkt Hamas naar Israël. Zo kijken de vroegere mudjahedin naar alle vreemde mogendheden in Afghanistan – ook in Kunduz. En zo kijken de Malinese milities naar elk Afrikaans land dat het in z’n hoofd haalt om troepen te sturen – en al zeker Frankrijk en zijn Westerse vrienden. Of er zoiets bestaat als een goede oorlog is een oeroude filosofische vraag. Maar dit is zeker een foute oorlog. Afblijven, dus!

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen