Bernard Hammelburg30 jan '13 07:04

Column Bernard Hammelburg | Engeland is vreselijk! (Nederland ook)

Auteur: Bernard Hammelburg

Engeland is een vreselijk land. Het regent er voortdurend, de lonen zijn laag, dus wie emigratieplannen heeft, komt natuurlijk niet naar het Verenigd Koninkrijk.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Dat is zo ongeveer de inhoud van een advertentiecampagne die de Britse regering wil voeren in Bulgarije en Roemenië.  Want als binnenkort ook voor die landen de vrije vestiging binnen de Europese Unie een feit wordt, dan vreest Whitehall een tsunami van Oost-Europese barbaren. De Britten hadden het zich een stuk makkelijker kunnen maken door hun cuisine te noemen. Want waar ter wereld krijg je een grijze plak op je bord zonder dat je kunt vaststellen of het vlees, vis of gevogelte is?

Maar wel een geweldig idee – daar kan Geert Wilders nog een puntje aan zuigen. Dat moeten de andere Europese landen onmiddellijk ook gaan doen. Wat gaan de Fransen in hun advertentie zetten? Wij zijn arrogante nationalisten, we spreken uitsluitend Frans, we hebben een broertje dood aan werken (wat we trouwens weinig doen, want meestal staken we) en de metro stinkt naar knoflook

En de Duitsers? Wij zijn koppige, humorloze, bier inhalerende, braadworst verslindende dienstkloppers en wegpiraten. Onze bejaarden brengen hun tijd door met het noteren van verkeerd geparkeerde BMW’s.  En we worden geleid door een vrouw met de broek aan.

Griekenland, Italië en Spanje hoeven alleen hun nationale begrotingen en hun werkloosheidscijfers te publiceren – daar wil geen Roemeen of Bulgaar meer heen.

En Nederland? Ons belangrijkste nationale goed is een broodje kaas met een glas karnemelk. Wij zijn trouwens het enige land ter wereld waar volwassenen melk drinken. Wij zijn krenterig en onze droom is een vakantie met de sleurhut in de file, vol met een mud aardappelen en twintig kratjes pils

Wat jammer dat al die clichés kinderachtige vooroordelen zijn. Wij houden er de Bulgaren en Roemenen niet mee tegen. Die komen echt met honderdduizenden naar Lyon, Bochum, Heerhugowaard en Leeds. En gelijk hebben zij.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen