Bernard Hammelburg5 sep '12 07:01

Column Bernard Hammelburg | Leugenaars en opscheppers

Auteur: Bernard Hammelburg

Paul Ryan, Mitt Romney’s vicepresidentskandidaat, heeft er vorige week op de Republikeinse conventie flink op los gelogen.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

In zijn toespraak beweerde hij dat een autofabriek in zijn district door Barack Obama was gesloten, terwijl dat door voorganger George Bush was gedaan. In een interview zei hij binnen drie uur een marathon te hebben gelopen. Het blad Runner’s World checkte het. Het bleek, zoals het in rennerskringen het, niet ‘sub drie’ te zijn, maar ruim vier uur.  Gewoon een leugenaar en opschepper, dus. John Leerdam moest voor minder weg.

Mitt Romney kwam over als een sprekende etalagepop, waarvan je niet zeker wist of hij echt was of een 3D-figuur uit een Disneyfilm. En dan het publiek: vrijwel exclusief blank en bejaard. Bij de staande ovaties moest de ene helft van de zaal de andere helft overeind helpen. Je zou dus zeggen: Barack Obama en zijn Democraten hebben deze week op hun conventie dus een makkie.

Maar zo simpel is het niet. Uit peilingen na de Republikeinse conventie bleek dat Romney nek-aan-nek ligt met Obama.  In een uitgebreide analyse legt de Washington Post uit waarom. Simpel gezegd: Obama betrad vier jaar geleden het politieke toneel met een sprookje over hoop en verandering, maar in de ogen van de kiezer is het bij dat sprookje gebleven. Zelfs Obama’s belangrijkst politieke zege, de ziektekostenverzekering, wordt door twee derde van de kiezers als verwerpelijk gezien.

In de toespraak tot zijn conventie stelde Romney de klassieke Amerikaanse vraag: bent u beter af dan vier jaar geleden? Zelfs Obama’s meest getalenteerde spindokters kunnen niet veel anders doen dan toegeven dat het antwoord ‘nee’ is.  Morgen zal Obama in de toespraak tot zijn conventie een poging doen om het sprookje te doen herleven. ‘Yes we can’ was een perfecte reclamekreet, die het merk Barack Obama vier jaar geleden perfect verkocht. Alleen daarmee komt hij dit keer niet weg. Als hij in zijn oude repertoire vervalt, schuift de kiezer hem op dezelfde hoop leugenaars, opscheppers en etalagepoppen als waarmee de tegenpartij de strijd voert.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen