Bernard Hammelburg12 jun '13 06:55

Column Bernard Hammelburg | Mega-luistervink

Auteur: Bernard Hammelburg

Wat een opwinding over het nieuwste Amerikaanse telefoon- en internetschandaal. De Amerikaanse mega-luistervink NSA blijkt zo ongeveer elk telefoongesprek en elk e-mailtje te registreren, ook – of misschien juist vooral – met het buitenland.

Wat mij vooral verbaast is de verbazing. Hoeveel uren besteden we – alleen al op BNR – niet aan het uitdiepen van informatie over cyber crime, over hacken, over het beveiligen van systemen, over DDoS, over het uitwisselen en beschermen van persoonsgegevens, en ga zo maar door. En iedereen weet dat de NSA, ’s werelds grootste spionagedienst, voor dit soort activiteiten is opgericht.

Het gaat hier vooral om registratie. Wie belt met wie? Wie e-mailt met wie? Zo kom je er klaarblijkelijk achter waar het grootste terroristische gevaar zit. Waar het minder om gaat, is afluisteren. Dat is weer een heel ander verhaal. Voor het plaatsen van een zogenoemde ‘tap’ is toestemming nodig van de rechtbank – in Amerika net zo goed als bij ons.

De Amerikanen plaatsen jaarlijks zo’n 2.800 taps. Dat is niets vergeleken met Nederland. In dit kleine landje worden jaarlijks meer dan 20.000 taps geïnstalleerd. Hoe het in Noord-Korea en China zit weet ik niet, maar dat Nederland op het gebied van afluisteren zo’n beetje wereldkampioen is staat wel zo ongeveer vast. Ook dat is geen geheim. Er zijn al talrijke onderzoeken naar gedaan en ministers over aan de tand gevoeld.

Net als in Amerika is het massaal registreren of afluisteren een gevolg van luiheid en zuinigheid. Bij ons vraagt justitie een tap aan om een verdachte te volgen. Die verdachte belt met allerlei mensen die niets met die verdenking te maken hebben, maar voor de zekerheid vraagt justitie voor al die mensen ook een tap aan. En dan voor de mensen met wie díe mensen bellen. Het is schieten met hagel in de hoop dat je toevallig een doel raakt. Niet erg intelligent, maar het kost weinig mankracht en het is goedkoop.

Zo zit het bij de Amerikanen ook. Als je ieder telefoongesprek en iedere e-mail vastlegt, loopt er vast wel eens een boef of terrorist tegen de lamp. En, laten we eerlijk wezen, al die twitterende, TouTubende Facebookers met hun propvolle cloud vragen er bij wijze van spreken zelf om. Dus vanwaar al die verbazing en verontwaardiging?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen