Bernard Hammelburg1 aug '12 07:00

Column Bernard Hammelburg | Frisdrankrel in New York

Auteur: Bernard Hammelburg

Wat klopt er niet aan deze redenering: bij treinongelukken worden de achterste wagons het zwaarst getroffen, daarom zijn die afgekoppeld. U mag even nadenken.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Ik kom erop door een enorme rel in New York. Burgemeester Michael Bloomberg wil daar de verkoop van frisdrank in verpakkingen van meer dan een halve liter in restaurants, stadions, bioscopen, theaters, broodjeswinkels en eetstalletjes verbieden. Hij doet dat, met steun van allerlei organisaties in de gezondheidszorg, om obesitas te bestrijden.

Wie wel eens in Amerika is geweest of er beelden van ziet, zal erkennen dat daar ongelofelijk veel moddervette mensen wonen. Een derde van de bevolking en bijna een kwart van de kinderen hebben een of andere vorm van diabetes. In bioscoop of stadion kijk je je ogen uit als je zo’n dikzak ziet binnenkomen met in de ene arm een emmer popcorn, en in de andere een even grote emmer cola.

De exploitanten van restaurants en theaters zijn woest. Ze verdienen meer aan de verkoop van eten en drinken dan aan kaartjes. Met de frisdrankindustrie aan hun zijde, zeggen ze: dit is on-Amerikaans, want in the land of the free maakt de burger zelf uit wat en hoeveel hij eet en drinkt. Waar bemoeit de burgemeester zich mee? Ze organiseerden een demonstratie onder de titel ‘de miljoen slokken mars’, met teksten als ‘blijf met je fikken van mijn blaas.’ Commentaar van Bloomberg: als de burger zelfmoord wil plegen met suiker, is dat zijn goedrecht. Maar hij weet niet van wijken, en in de gemeenteraad spant het erom.

In de winkel blijven de grote flessen frisdrank gewoon te koop, en de hoeveelheden die de consument daar inslaat is vele malen groter dan wat in stadions en bioscopen wordt verkocht. Dus wie een paar liter cola per dag wil drinken, zal zich niet laten ontmoedigen. Het is een klassieke drogredenering, net als het afkoppelen van de laatste treinwagon omdat die bij een ongeluk het zwaarst getroffen wordt.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen