Bernard Hammelburg28 mei '13 23:54Aangepast op 29 mei '13 08:37

Column Bernard Hammelburg | Oorlog? Of gewoon: conflict?

Auteur: Bernard Hammelburg

Amerikaanse politici hebben nogal eens moeite met de Engelse taal. Zo gaan ‘oorlogen’ vaak de geschiedenis in als ‘conflicten.’

Historici spreken over het ‘conflict in Irak’ en het ‘conflict in Vietnam.’  Omgekeerd zijn ze ook een toefje de weg kwijt. In plaats van het woord ‘probleem’ spreken ze over ‘oorlog.’ Die problemen met als merknaam ‘oorlog’ hebben één ding in het gemeen: Amerika verliest ze steevast.

President Eisenhower lanceerde het begrip ‘oorlog tegen drugs’  , een thema dat latere presidenten steeds weer oppakten, zoals Ronald Reagan, wiens vrouw Nancy bekend werd met haar ‘just say no’-campagne. Geen Westers land is tot de dag van vandaag collectiever verslaafd dan Amerika.

Lyndon Johnson, de man die ten onderging aan het “conflict in Vietnam’, bedacht ook een heuse oorlog, namelijk de ‘oorlog tegen armoede.’  Geen Westers land kent een grotere kloof tussen arm en rijk dan Amerika.

George W. Bush introduceerde de ‘oorlog tegen het terrorisme.’  Dat is misschien wel de meest verwarrende van allemaal, want of je nu Nederlands spreekt, of Chinees, of Engels – het is een taalfout. Terrorisme is een gevechtsvorm – een methode, dus. Het terrorisme is geen land, of volk, of etnische groep, en je kunt er dus ook niet de oorlog aan verklaren.

Van tijd tot tijd blunderen de media met premature overlijdensberichten. Zo werd Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet, voortijdig dood verklaard en herdacht als de ‘koopman des doods.’ Die kwalificatie in zijn eigen overlijdensbericht zou hem ertoe hebben aangezet de Nobelprijs op te zetten. Rare zijsprong, misschien, maar het lijkt op de truc die Barack Obama nu uithaalt met de ‘oorlog tegen het terrorisme.’ Die heeft hij namelijk als beeindigd gekwalificeerd.  Niet dat er geen terroristen meer zijn, maar – zoals hij het uitdrukte – elke oorlog moet ook weer eens eindigen. Het is politiek correcter dan te zeggen ‘mijn voorganger zoog een hoop onzin uit zijn duim.’ Maar een oorlog beeindigen die nooit een oorlog was, blijft merkwaardig.

De acties tegen individuele terroristen gaan door, vooral met drones. Maar met die mensen zijn we dus niet in staat van oorlog. Dan zal het wel een conflict wezen.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen