Bernard Hammelburg5 jun '13 05:57Aangepast op 5 jun '13 07:54

Column Bernard Hammelburg | Amerikaans-Chinese cyberoorlog

Auteur: Bernard Hammelburg

We kennen allemaal de G7, de landen met de grootste economische macht. Tegenwoordig mag Rusland meedoen – een beetje voor spek en bonen – en dan heet dat de G8.

Dan heb je ook nog de G20, een wat uitgebreider groepje landen. Nederland mag daar heel soms aan meedoen – als wij braaf zijn – hoewel wij op de wereldranglijst nummer 16 zijn.

De twee grootste economische reuzen zijn Amerika en China. De G2, dus, hoewel die benaming niet officieel bestaat. Vrijdag komt die G2 bijeen: de Amerikaanse president Barack Obama ontvangt dan in Californië zijn Chinese collega president Xi Jinping, als voorbereiding voor verdere gesprekken deze zomer. Het is de hoogste tijd, want de spanningen tussen de twee landen lopen enorm op. Bovenaan de agenda staan cyberaanvallen en de diefstal van intellectueel eigendom. De Amerikanen zeggen keihard bewijs te hebben dat China op grote schaal inbreekt bij bedrijven, kranten en in het militair-industriële complex. Ze zeggen zelfs te weten van waaruit dat gebeurt: kazerne 61398 bij Shanghai

De Chinezen ontkennen natuurlijk alles, en zeggen – ongetwijfeld terecht – dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Het is de vraag of je het plunderen van elkaars technologie of kennis kunt tegengaan, maar wat je wel kunt afspreken is om elkaars systemen niet te saboteren. Als dat lukt, beleven we een primeur: ’s werelds eerste cyber-niet-aanvalsverdrag. Er staat natuurlijk meer op de agenda: de eindeloze spanning tussen Noord- en Zuid-Korea, de financiële afhankelijkheid tussen Amerika als land met de grootste schuld, en China als grootste financier, en de territoriale ruzies tussen China, Japan, de Filippijnen en Vietnam. Dat lossen de twee presidenten niet in een paar gesprekken op.

Maar Amerika heeft een cadeautje voor China achter de hand: schaliegas-technologie. Het energiehongerige China zit vol schaliegas, maar ontbeert de kennis en apparatuur om dat uit de grond te halen. Althans, zo was het toen ik deze zinnetjes tikte. Misschien heeft een handige Chinese hacker inmiddels al toegeslagen. Dan nog blijft het goed nieuws dat de G2 vrijdag aan de slag gaat.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen