Bernard Hammelburg19 jan '11 13:26

[19-01] Cyberaanval

Auteur: Marjan van den Berg

Je zou het de ironie van de geschiedenis kunnen noemen. Al jaren maakt de NAVO zich zorgen over het toenemende gevaar van een “cyber attack”, een aanslag of oorlog, niet met conventionele wapens, maar door een vijand die met virussen en wormen onze computersystemen aanvalt. Daarmee zou die vijand niet alleen ons leven totaal ontwrichten, maar ook onze gevechtsvliegtuigen, raketten en afweer kunnen platleggen.

In 2007 deed Rusland een cyberaanval op Estland, waarop de NAVO besloot juist in dat land een grote cyber-afweerinstallatie te bouwen.
Ook in het rapport dat de Amerikaanse oud-minister Madeleine Albright en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer vorig jaar over de toekomst van de NAVO schreven nam het onderwerp cyberaanvallen een belangrijke plaats in. En terecht, want een handige hacker kan aanmerkelijk meer schade aanrichten dan een squadron bommenwerpers.
De cowboystunt die Israël en Amerika hebben uitgehaald tegen Iran is een illustratief voorbeeld. In het officieel geheime Israëlische atoomlaboratorium in Dimona, ooit geleverd door de Fransen, bouwden Israëlische en Amerikaanse deskundigen de centrifuges van de kerncentrale in Iran na en ontwierpen toen een computerworm om de centrale in Iran uit te schakelen. Volgens een onthullend artikel in de New York Times is dat wonderwel gelukt: de Iraanse centrale ligt plat en loopt nu plotseling drie jaar achter. Het is natuurlijk een grandioze stunt.
Amerika en Israël hebben dus een wapen gebruikt waarvoor de NAVO hem knijpt. Maar dat geeft ook te denken. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Amerika oppermachtig omdat geen enkel ander land de atoombom bezat. Maar al in 1949 deed de Sovjet-Unie, tot verbijstering van Washington, haar eerste test en vier jaar later waren Russen en Amerikanen elkaars gelijken.
We moeten dus niet verbaasd zijn als onze vijanden – echte dan wel veronderstelde – binnenkort hetzelfde kunstje kunnen uithalen met onze computers. Net als Israël en de Verenigde Staten, hebben Iran, Hezbollah en Al Qaeda een hoop knappe koppen, Internetnerds en hackers. Want dat is de ironie van de geschiedenis.
hammelburg@bnr.nl

Gerelateerde artikelen