Bernard Hammelburg1 mei '12 08:13

Column Bernard Hammelburg | Iran: bom of bombarie?

Auteur: Bernard Hammelburg

Soms is heel belangrijk nieuws ook heel grappig. Dit bericht bijvoorbeeld: Door de olieboycot tegen Iran willen steeds meer landen onder wier vlag Iraanse olietankers varen, zoals Liberia, Panama, Cyprus en Malta, daarvan af.

Nu varen steeds meer schepen onder Boliviaanse vlag. Hoe dat kan is een raadsel, want Bolivia ligt nergens aan zee, heeft dus geen havens en geen eigen schepen. Maar wel scheepsvlaggen. Wie het begrijpt, mag zijn vinger opsteken.

Dat steeds meer landen zich distantiëren van Iran is een succes van de boycot. Dat blijkt ook uit een ander bericht: de helft van de Iraanse tankervloot ligt, boordevol olie, op open zee voor anker omdat steeds minder havens de schepen willen ontvangen. Uit een tachtig pagina’s dikke analyse van de Amerikaanse regering blijkt hoe kolossaal het effect van de boycot is voor de Iraanse economie. Het land hangt zo langzamerhand met paperclips en plakband aan elkaar, en praat dan ook weer met de grote mogendheden over compromissen.

Nu het rare van het verhaal. Een van de grootste houwdegens in de politieke campagne tegen Iran, het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, Meir Dagan, net gepensioneerd, zegt nu dat de soep niet zo heet wordt gegeten. De Iraniërs laten het er niet op aankomen, en Israël moet dus ophouden zo zenuwachtig te dreigen met een aanval op Iran, een opvatting die nog eens werd herhaald door de eveneens net gepensioneerde baas van Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, Yuvan Diskin.

Ook de Amerikanen zeggen dat het misschien allemaal iets minder bedreigend is dan steeds is gezegd, en noemen de kans op militair ingrijpen tegen Iran nu openlijk onwaarschijnlijk.

Nu zullen de landen die meedoen aan de boycot in koor roepen dat zij hebben gezegevierd. Dat kan. Maar wat ook kan, is dat we te maken hebben met een stevige partij Iraans blufpoker. Misschien kunnen ze helemaal geen atoombom maken. Misschien is het geen bom, maar vooral bombarie. In dat geval voeren we een boycot uit die niet nodig is, maar die wel onze eigen olieprijzen door het plafond jaagt. Bij nader inzien toch niet zo grappig.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen