Bernard Hammelburg4 jul '12 06:41

Column Bernard Hammelburg | Flopconferenties

Auteur: Bernard Hammelburg

Laten we eerlijk zijn: wat voor ‘spin’ de Europese leiders er ook aan geven, al die 19 topconferenties – waarvan de ene na de andere ‘de top der toppen’ wordt genoemd – doen niet veel meer dan de problemen vooruitschuiven.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Zolang er geen drastische maatregelen komen – veel meer geld in de zwakke economieën, de uitgifte van Eurobonds – en zolang we niet gewoon zeggen waar het op staat – meer inflatie, hogere rente, meer werkloosheid – blijven het flopconferenties. Maar ja, verkoop dat in het Wilders- en Roemertijdperk maar eens aan de kiezer.

Waar we ook over moeten ophouden is de mythe van de taalbarrière. Eurosceptici zeggen steeds: wij zijn de Amerikanen niet. Je kunt van een gebied waar we niet eens elkaars taal spreken nooit een echte unie maken. Oh nee? Is Zwitserland niet één land? Daar spreken ze vier talen: Duits (althans wat ervoor doorgaat), Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Toegegeven: het is maar een klein land, net als het meertalige België. Maar toch.

En wat dacht u van China? Een Cantonees uit Hongkong of Guangzhou verstaat niet of nauwelijks Mandarijns, de officiële landstaal, en in Sjanghai spreken ze Wu. China noemt het officieel dialecten, maar iemand uit Hongkong zal met iemand uit Beijing al snel naar het Engels grijpen. En je kunt moeilijk beweren dat een land dat, met al zijn volkeren en rassen, in zijn huidige vorm al meer dan tweeduizend jaar bestaat niet één unie is.

India telt meer dan tien talen. Hindi is de grootste, en Urdu lijkt er een beetje op, maar dat geldt voor Duits en Nederland, of Italiaans en Spaans ook. Net als China, is India een lappendeken van volkeren, talen en godsdiensten. Die hebben het vaak met elkaar aan de stok – om religieuze en culturele redenen – maar je hoort zelfden Indiërs zeggen dat hun unie een illusie is, omdat ze niet dezelfde taal en cultuur delen.

Rusland, ook een mooi voorbeeld: het grootste land ter wereld met als staatsvorm de federatie. Behalve het Russisch, worden er honderd andere talen gesproken. Of Canada: 67 procent van het volk spreekt Engels, 21 procent spreekt Frans. En tussen de taalgebieden bestaan ook enorme cultuurverschillen.

Kortom: federalisten aller Europese landen, verenigt u, en maak een einde aan die rare discussie over een gezamenlijke taal. Het lijkt me een mooi agendapunt voor de volgende flopconferentie.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen