Bernard Hammelburg15 aug '12 06:44

Column Bernard Hammelburg | De Palin-factor

Auteur: Bernard Hammelburg

Vier jaar geleden om deze tijd stond het helemaal niet vast dat Barack Obama de Amerikaanse verkiezingen zou winnen. Zijn Republikeinse tegenstander John McCain stond er redelijk voor.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Totdat hij als running mate – de kandidaat voor het vicepresidentschap – Sarah Palin uit de sneeuw van Alaska trok, een primitieve schreeuwlelijk die veel van God hield, vliegtuigen kon besturen en rendieren kon doodschieten, maar absoluut niets wist of begreep van politiek – laat staan van internationale betrekkingen. Rusland, bijvoorbeeld – nou, dat kende ze. Het lag immers vlakbij Alaska. Van dat soort wijsheden, dus. Op het Internet staan vermakelijke lijstjes Palin-blunders. Als u deze column op BNR.nl aanklikt, ziet u een link.  De Palin-factor was voor John McCain politieke zelfmoord.

Het valt te bezien welk effect de keuze van Paul Ryan als running mate heeft op de campagne van Mitt Romney. Mij lijkt het een onverstandige keuze. Romney is, zeker binnen de Republikeinse partij, een beetje een man van het midden. De harde kern van rechtsconservatieven neemt hem dat kwalijk. Slap, stiekem een beetje liberaal, en ver verwijderd van de Spartaanse fiscale ideologen van rechts. Ryan is precies zo’n fiscale Spartaan, die drastisch wil snijden in de uitkeringen en de belasting, vooral voor de hogere inkomens, nog verder wil verlagen. Dus Romney zegt tegen de kiezer: met deze running mate buig ik naar rechts. Maar uiteindelijk heeft de zwevende kiezer – en daar gaat het altijd om – in Amerika de neiging het midden op te zoeken.

Nu moeten we ook niet overdrijven. Amerikanen stemmen zelden op vicepresidentskandidaten. Onder Bush 1 was een zekere Dan Quale vicepresident (weet u het nog?), die voornamelijk op de golfbaan stond en het woord aardappel niet kon spellen. Sterker nog: bijna niemand herinnert zich de Amerikaanse vicepresidenten, en al zeker niet de vicepresidentskandidaten uit het verleden. Of het moet een cartoonfiguur als Sarah Palin wezen.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen