Bernard Hammelburg7 dec '11 10:08Aangepast op 14 dec '11 08:01

Column Hammelburg | Poetin blijft onder Russen populair

Auteur: Bernard Hammelburg

Welke partijleider zou de handen niet dichtknijpen als hij bijna de helft van alle stemmen krijgt?

Bij de verkiezingen in Rusland was Vladimir Poetins ‘Verenigde Rusland’ veruit de grootste partij. Ik begrijp dan ook niet goed waarom je overal hoort dat het een soort nederlaag was. Het is waar: bij vorige verkiezingen haalde ‘Verenigde Rusland’ nog 67 procent, maar dat was zo idioot veel dat het verdacht op de oude Sovjet-Unie leek.

De helft van de stemmen is een uitstekende uitslag. Natuurlijk is er gefraudeerd. Maar veel maakt het niet uit. Vladimir Poetin is vastbesloten het Russische presidentschap terug te veroveren, en reken maar dat hij in maart wint.

Russen hebben niet zo veel op met de politiek, en ze wantrouwen grote partijen zoals ‘Verenigd Rusland.’

Voor dat wantrouwen is veel te zeggen, want de Doema, het Russische parlement, is niet meer dan een zaal vol klapvee, dat uitsluitend wordt geacht wetsontwerpen van de regering goed te keuren. Debat is er nauwelijks.

Doema-leden vinden dat onzinnig, maar ook zinloos. Zoals het westerlingen betaamt, projecteren wij onze opvattingen, methodes en instituties graag op de Russen. Maar Rusland is geen democratie, en het valt te betwijfelen of het de gemiddelde Rus in – laten we zeggen – Omsk iets interesseert wat er in het verre Moskou wordt bedisseld. Is er bij de verkiezingen gesjoemeld? Natuurlijk , maar sjoemelen hoort in Rusland bij het leven.

Maar voor Vladimir Poetin hebben de Russen wel respect.

Hij is en blijft de man die na de chaos onder Boris Jeltsin enige discipline bracht. Hij schoffeert het in Russische ogen arrogante westen.

Het land dat onder honderden jaren tsaren en zeventig jaar communisme geen dag vrijheid heeft gekend, en uitsluitend leefde in een systeem van willekeur, discriminatie, ongelijkheid en corruptie, ademt onder Poetin beslist wat makkelijker.

Niet dat de oude kwalen zijn verdwenen, maar de toenemende welvaart heeft ook de middenklasse bereikt. En dat hadden de Russen nog niet eerder meegemaakt. Vinden de Russen Poetin aardig? Nee, maar ze vinden hem wel een doorzetter. En de helft van de stemmen? Wat zouden Merkel, Sarkozy en Rutte daar niet voor over hebben?

Bernard Hammelburg

---

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen