Bernard Hammelburg25 apr '12 07:36

Column Bernard Hammelburg | Zelfoverschatting

Auteur: Bernard Hammelburg

Is het zelfkastijding of zelfoverschatting dat wij elke keer als Nederland een koutje oploopt denken dat de wereld ons meteen ten dode heeft opgeschreven? Ik denk het laatste.

Je moet goed zoeken om in de buitenlandse media die veronderstelde vernietigende analyses over de val van het kabinet terug te vinden. Ja, er zijn leuke grappen, zoals de Wall Street Journal, die kopte dat Holland nu een ernstiger gevaar voor de wereldeconomie is dan Hollande, de Franse presidentskandidaat.

Leuk gevonden, maar onzin, en de meeste internationale persbureaus en kranten brachten het nieuws in de juiste context. Of je nu naar de Belgische kranten kijkt , of de Britse, of de Amerikaanse, het gegniffel over het braafste jongetje in de Europese klas dat nu zelf in de hoek moet staan was opmerkelijk gering. De altijd voortreffelijke New York Times stapelde het nieuws uit Nederland, heel terecht, op het veel bedreigender nieuws uit de Europese Unie: de massademonstratie in Praag tegen het bezuinigingsprogramma van de Tsjechische regering, en de waarschijnlijke overwinning van François Hollande in de presidentsrace tegen Nicolas Sarlozy.

Hollande heeft immers gedreigd het reddingsplan voor de euro onderuit te halen. Frankrijk is, vergeleken met Nederland, een economische reus, en dat dreigement is heel wat ernstiger dan de overschrijding van de 3-procentsnorm en het mogelijke verlies van de AAA-status door Nederland.

Wie wél ongenadig van onderuit de zak krijgt, is Geert Wilders. Het doorgaans keurige persbureau Reuters fileert de PVV-leider. Het trekt een vergelijking met de Franse ultranationaliste Marie Le Pen.

Haar onverwacht grote steun in de eerste verkiezingsronde steunt Wilders wellicht in zijn idee dat hij de volgende verkiezingen kan gebruiken als een referendum tegen de euro. En dan dit vermakelijke zinnetje: "In een klein land dat zich in buitenlandse zaken neigt te vertillen, valt Wilders, met zijn ‘kleine Nederlander’-opvatting, behoorlijk op." Zelfkastijding of zelfoverschatting?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen