Column Bernard Hammelburg | Chinese groeicijfers: wartaal
Doordat China zijn groeiverwachting heeft verlaagd van acht tot 7,5 procent, is de financiële wereld nogal overstuur geraakt. Je hoort almaar analyses die op het volgende neerkomen: China heeft een groeicijfer van minstens acht procent nodig, want anders gaat het land feitelijk achteruit.
Dat is natuurlijk je reinste wartaal. Als je groeit, kan je niet eigenlijk krimpen – dat weet een kind.
Natuurlijk heeft het gezond verstand gelijk. Die verhalen over de Chinese groei zijn grotendeels verzinsels van de Chinese propagandamachine. De rekenmeesters lijken soms erg op acrobaten uit het Chinese staatscircus. Het hoge groeicijfer is al jaren zwaar geflatteerd. En bovendien moet je er voor een evenwichtig beeld de aanzienlijke inflatie af trekken. Officieel is die nu 4,5 procent, maar volgens Kees de Kort, die de Chinese cijfers ook niet vertrouwt, is het in werkelijkheid vijf procent.
Nu de andere kant van het verhaal. De Chinezen doen namelijk iets heel verstandigs. Ze exporteren al jaren lang meer dan ze importeren. Het overschot op hun handelsbalans investeren ze voor een belangrijk deel in het versneld opkrikken van de laagste inkomens. Daardoor is het gemiddelde minimumloon in een paar jaar tijd gestegen tot ergens tussen de 100 en 200 euro per maand. Dat klinkt als heel weinig, maar in een land dat zoveel armoede heeft gekend, is het voldoende om te kunnen overleven. En zo is geleidelijk aan een behoorlijke middenklasse ontstaan. Het gevolg is inflatie, maar dat is een gecalculeerde tegenvaller.
Nog iets: iedereen heeft het altijd over de BRIC-landen, waar de bomen tot in de hemel zouden rijken. Maar ook zo’n snel groeiende economie bereikt vroeg of laat zijn maximumgroei, en in China komt dat moment dichterbij, net zoals dat in Rusland het geval is, waar duidelijke tekenen van stagnatie zijn. De les van het gegoochel met de Chinese cijfers is een belangrijke: ondernemers en beleggers moeten nu al gaan nadenken over een nieuw tovermiddel, als het licht in de zogenoemde ‘emerging markets’ dooft. En dat moment komt dichterbij.
Bernard Hammelburg
===
Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.