Bernard Hammelburg8 feb '12 07:02Aangepast op 8 feb '12 10:57

Column Hammelburg | De Kunduz-illusie

Auteur: Bernard Hammelburg

Bij GroenLinks worden ze eindelijk wakker. Mopperende partijleden eisen dat de Tweede Kamerfractie de stekker uit de trainingsmissie in Kunduz trekt.

Op het komende partijcongres komen ze met een motie, en het belooft een spannend debat te worden. Er zijn te weinig rekruten, werkloze trainers keren voortijdig terug, en zelfs als de planning wél zou worden gehaald, kost elke opgeleide agent een half miljoen euro.

De oorlog in Afghanistan is een peperdure mislukking. Nog nooit zijn er zoveel aanslagen door de Taliban geweest als nu, en de belangrijkste deelnemers aan de internationale coalitie moeten erkennen dat ze de Taliban niet kunnen verslaan. Het meest onthutsende verhaal komt van een Amerikaanse klokkenluider, en niet zomaar een.

Luitenant-kolonel Daniel Davis, die deel uitmaakte van de Amerikaanse commandostructuur, schreef een vernietigend rapport, waarin hij geen spaan heel laat van de officiële opvatting dat in Afghanistan toch enige vooruitgang is geboekt. Hij stuurde dat rapport eerst aan vier leden van het Congres, de onafhankelijke inspecteur-generaal van de strijdkrachten en de New York Times, voordat hij het aan zijn bazen aanbood.

Dat is in strijd met de regels, misschien zelfs insubordinatie, maar zijn staat van dienst is zo indrukwekkend dat hij tot nu toe geen reprimande heeft gekregen. Dat is opmerkelijk, want in feite stelt hij dat zijn eigen commandanten liegen.

Frankrijk, en nu ook Amerika, hebben aangekondigd zich versneld uit Afghanistan terug te trekken. Critici zeggen dat ze dat doen uit electorale overwegingen: de presidenten Sarkozy en Obama vechten immers beide om herverkiezing. Dat is absolute onzin. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd speelt het onderwerp geen rol. En in Frankrijk al evenmin, vertelt correspondent Stefan de Vries mij, noch in de media, noch in het parlement.

Nee, de Fransen en Amerikanen zien gewoon in dat de Taliban heeft gewonnen. Patrick Cockburn van de Britse Independent noemt het in een vernietigende analyse 'De dood van de Amerikaanse droom'.

Het argument van GroenLinks en D66, de initiatiefnemers van de trainingsmissie in Kunduz, was steeds dat je – juist als alle vreemde troepen ervan doorgaan – de Afghanen moet helpen bij het opzetten van instituties als politie en justitie. Dat is nobel, maar het was van meet af aan een illusie. Het zou Jolande Sap sieren als ze naar haar eigen partij luistert en haar steun voor dit heilloze avontuur intrekt.

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen