Bernard Hammelburg18 jan '12 06:01Aangepast op 29 jul '16 11:08

Column Bernard Hammelburg | Obscene bedragen

Auteur: Bernard Hammelburg

Bij elke Amerikaanse presidentsverkiezing denk je dat het niet gekker kan worden. In 2008 gaven de kandidaten vijf miljard dollar uit voor het voeren van hun campagnes. Dit jaar breken ze dat record.

Persbureau Reuters schat de uitgaven op zes miljard. De Grote Politiek, schrijft Reuters, is waarschijnlijk de enige bedrijfstak die in 2012 een recordjaar tegemoet gaat.

En dan te bedenken dat de Democratische partij maar één kandidaat heeft, Barack Obama, en geen enkele tegenkandidaat. Niettemin gaat naar schatting één miljard van die zes miljard naar zijn campagnekas. Dat zijn dus de kosten die hij moet maken om die ene Republikein te verslaan die als winnaar uit de voorverkiezingen komt. Het zijn obscene bedragen.

Waar is al dat geld nu voor nodig?

Natuurlijk voor de verkiezingskaravaan, inclusief vliegtuigen, autobussen, hotels, persfaciliteiten en verblijfskosten. Maar het leeuwendeel gaat op aan radio- en televisiereclame. Van de inhoud van die reclamespots springt het glazuur vaak van je tanden.

De Republikein Rick Santorum schildert zichzelf af als ‘de toegewijde beschermer van het ongeboren kind.’ Bij voorkeur sabelt de ene kandidaat de andere neer. Ron Paul over zijn rivaal Jon Huntsman: ‘De Chinees sprekende Manchurian Candidate’, verwijzend naar een thriller waarin de zoon van een Amerikaanse politicus door sinistere Aziaten wordt gehersenspoeld. Huntsman haakte inmiddels af – misschien wel door die snier.

Het spreken van een vreemde taal blijkt een probaat wapen voor de tegenstander.

Newt Gingrich valt zijn rivaal Mitt Romney aan door te laten zien dat die Frans spreekt. Immers, dan moet die Romney een elitaire intellectueel-Europese-stijl zijn, en dan kan hij niet deugen. En dan te bedenken dat Gingrich historicus is en afstudeerde op een scriptie over Congo, vol met Franstalige citaten uit Franse bronnen.

Het is allemaal voornamelijk simpele, ordinaire vuilspuiterij, waarvan de reclamebureaus zeggen dat het werkt. Breek je opponent af, en er blijft iets van hangen. En zo zie je dit ritueel elke vier jaar terugkeren.

Wat dat betreft zouden ze in Amerika nog iets kunnen leren van Geert Wilders, die met een simpele, kosteloze, negatieve tweet de koningin en het kabinet op de kast krijgt.

Bernard Hammelburg

---

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen