Bernard Hammelburg22 aug '12 06:20

Column Bernard Hammelburg | Moord onder bondgenoten

Auteur: Bernard Hammelburg

Onder NAVO-generaals heerst grote onrust over de ware regen van aanslagen op NAVO-personeel in Afghanistan.

Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg

Wat de bevelhebbers zo zenuwachtig maakt is dat de aanslagen niet worden gepleegd door de Taliban, maar door Afghaanse soldaten – onze zogenaamde bondgenoten, dus. De Amerikaanse generaal John Allen, de hoogste NAVO-baas in Afghanistan, heeft in spoedoverleg met zijn veertig hoogste officieren, besloten een groep ‘guardian angels’ samen te stellen. Wat zijn die ‘beschermengelen’? Dat zijn Amerikaanse soldaten die tijdens patrouilles met Afghaanse collega’s tot taak hebben die Afghaanse collega’ te liquideren als ze zich tegen NAVO-personeel richten. Wie tijdens een patrouille de ‘beschermengel’ is, varieert, dus de Afghanen weten nooit wie hun eventuele executeur is.

Het is de zoveelste bizarre wending in een oorlog waarvan het laatste stukje leugen – of op zijn minst illusie – in kruitdamp opgaat. De NAVO is in de ogen van de Afghanen geen bevrijder, geen bondgenoot en geen lotgenoot; de NAVO is de bezetter en de vijand. Als je tijdens patrouilles een moordenaar moet meenemen omdat je zogenaamde bondgenoot je wellicht wil opblazen, moet je je afvragen wat je in die Afghaanse inferno nog uitvoert. Sterker nog: het hele Afghanistan interesseert niemand meer. In de Amerikaanse media wordt terecht de vraag gesteld waarom er zelfs niet meer over wordt gedebatteerd, bijvoorbeeld in het kader van de presidentsverkiezingen. Barack Obama en Mitt Romney maken er geen woord aan vuil.

Waar debatteren die dan wel over? Heel belangrijke kwesties, zoals de vraag hoeveel procent belasting Romney betaalt. Na eindeloos hameren door het Obama-kamp, kwam hij afgelopen week met een antwoord: hij betaalt al tien jaar zeker 13 procent. Dat is, zelfs in het liberale Amerikaanse belastingklimaat, voor een miljardair aan de bescheiden kant. Hoe krijgt hij voor elkaar, denk je dan. Koren op de molen van Obama dus, want die betaalt – let op – wel bijna 25 procent.

Dat een paar duizend kilometer verderop Amerikanen en andere NAVO-soldaten overhoop worden geschoten door onze zogenaamde bondgenoten, lijkt niemand ook maar iets te interesseren. En trouwens: hoeveel bezorgdheid over het leed in Afghanistan klinkt, tijdens onze eigen verkiezingsstrijd, uit de monden van onze eigen politieke leiders?

Bernard Hammelburg

===

Bernard Hammelburg (hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 14.30 naar zijn vaste programma, BNR Bernard Hammelburg, met scherpe analyses over de internationale politiek en met prominente gasten.

Gerelateerde artikelen