Bernard Hammelburg15 dec '10 13:25

[15-12-10] Groot-Vlaanderen

Auteur: Marjan van den Berg

Wat betekent nu precies de kreet “Limburg terug naar de Limburgers” waarmee de PVV de verkiezingen voor de Provinciale Staten ingaat?

Wie moeten eruit? Met maar 5 procent Turken en Marokkanen is Limburg een van de meest autochtone provincies. Als je immigranten uit Duitsland en België meerekent – 14 procent van de bevolking – is Limburg de meest allochtone provincie. Bedoelt de PVV dat de Belgen en Duitsers, en misschien wel alle import uit Noord-Nederland, moet vertrekken?
Die nationalistische emotiekreet, “Limburg terug naar de Limburgers”, lijkt verdacht veel op het motto waarmee de Vlaamse nationalist Filip DeWinter zijn Vlaams Belang op de kaart zette: “Vlaanderen eerst.”  Of misschien is de PVV-kreet zelfs verdachter, want Dewinter kon zijn kreet nog uitleggen als anti-Franstalig, hoewel iedereen weet dat hij vooral Moslims bedoelde.
Het lijkt mij een voortreffelijk idee als Limburg zich afscheidt van Nederland. Dagblad Trouw liep daar al op vooruit, door op een lijstje in het buitenland geboren bewindslieden ook de Limburger Gerd Leers te zetten. Want, laten we eerlijk wezen, Limburgers zijn toch zelf allochtonen? En ze hoeven niet eens terug naar hun eigen land, want daar wonen ze al.
Je hebt tegenwoordig zogenoemde “Grootneerlandisten”, die Vlaanderen willen koppelen aan Nederland. Dat rust op het waanidee dat volkeren iets gemeen hebben als ze ooit (in dit geval voor 1830) bij elkaar hebben gehoord of dezelfde taal spreken. Ik betwijfel of de gemiddelde Nederlander zich verwant voelt met de Vlaming. En andersom: de gemiddelde Vlaming vindt de Nederlander maar een keiharde, kille kaaskop.
Waarom fuseert Vlaanderen niet met Zuid-Limburg? Dat lijkt me een logische combinatie. Nederland moet het dan sympathiek aanpakken en het nieuwe Groot-Vlaanderen voordragen als lid van de Europese Unie en de Verenigde Naties. President van het nieuwe land wordt natuurlijk Bart de Wever. En de premier? Dat wordt knokken tussen Filip DeWinter en Geert Wilders. Die wint uiteindelijk met zijn Partij van Vlaanderen, afgekort PVV.hammelburg@bnr.nl

Gerelateerde artikelen