Bernard Hammelburg8 mrt '11 12:51

[09-03] Weg met alle landen

Auteur: Edme Koorstra

Decennia lang was Muamar Kadaffi de roverhoofdman van het mondiale terrorisme, toen werd hij plotseling een tijdje bondgenoot, en nu is hij opeens weer een massamoordenaar.

De slachtpartij op de Olympiade van München en het opblazen van een Amerikaans en een Frans vliegtuig waren géén misdaden tegen de menselijkheid. Schieten op de opstandelingen in zijn eigen land is dat wél. Ik zou willen dat iemand mij het verschil kon uitleggen.
Wat maakt een leider of een land misdadig, en wanneer trekken wij daaruit de consequenties? Is de doodstraf een argument? Nou, dan moeten we met zo’n zeventig landen de betrekkingen verbreken, waaronder de Verenigde Staten, China, Japan, Indonesië, Palestina, en niet te vergeten Afghanistan.
Vrouwenrechten dan? Dan roepen we meteen de ambassadeur terug uit Saoedi-Arabië, waar vrouwen in het openbaar worden onthoofd als ze de sharia overtreden, en stoppen wij terstond met alle hulp aan Afghanistan, waar 87 procent van de vrouwen thuis worden afgeranseld.
Racisme en geweld tegen de media? Tjonge, dat wordt een waslijst van landen. Rusland, natuurlijk. En India, dat zich zo graag op de borst slaat als democratie.
Corruptie? Dan verbreken we meteen de betrekkingen met Roemenië en Bulgarije, die ondanks hun beloften tot verbetering op smeergeld draaien, zoals Saoedi-Arabië op olie.
Discriminatie tegen minderheden? Hup, ambassadeur terug uit Parijs waar een moeder niet als begeleidster mee mag op een schoolreisje omdat ze een hoofddoekje draagt. Gekker moet het toch niet worden.
Laten we betrekkingen verbreken met alle landen, inclusief met ons zelf, want de manier waarop wij met vreemdelingen omgaan, maakt ook ons schenders van de mensenrechten. Of houden we het simpel en richten we onze roep om rechtvaardigheid alleen op de schurk-van-de-maand, Muamar Kadaffi?
hammelburg@bnr.nl

Gerelateerde artikelen