Bernard Hammelburg5 jan '11 14:18

[05-01] Hongaarse wurgtax en censuur

Auteur: Marjan van den Berg

Hongarije heeft een domme fout gemaakt door twee zeer controversiële maatregelen te laten ingaan, precies op de dag waarop het land voor een half jaar voorzitter werd van de Europese Unie.

Hoe haal je het in je hoofd de belastingwet zo te herzien dat vestigingen van buitenlandse ondernemingen met terugwerkende kracht een soort wurgtax moeten afdragen. ING en Aegon zijn, samen met 11 andere getroffen bedrijven, terecht woest en schreven een brandbrief aan de Europese Commissie. Deze “crisisbelasting”, aldus de brief, komt bovenop de “Robin Hood” belasting die onrechtmatig geld klopt uit de zakken van de energiesector.
Nog zorgelijker is een nieuwe mediawet die alles dat wordt gedrukt of uitgezonden controleert op mogelijke “gevaren voor de samenleving of de moraal.” Nu kent ieder land wel een of andere vorm van toezicht op de media, maar deze wet lijkt verdacht veel op de censuur in dictaturen of schijndemocratieën als China, Rusland en Iran. De Hongaarse regering ontkent dat ten stelligste en beweert de persvrijheid te blijven garanderen.
Ik denk dat Hongarije beide blunders gaat herstellen. De economie proberen te redden door buitenlandse ondernemingen extreme belastingen op te leggen is ronduit idioot. Want als die bedrijven echt boos worden, zijn ze zo uit Hongarije weg. Censuur in de media in het tijdperk van smart phones en Twitter is niet alleen schandalig, het is vooral lachwekkend. Geen serieuze journalist die zich er iets van aantrekt.
De regering in Budapest doet er verstandig aan goed te kijken naar Groot-Brittannië. De regering-Cameron heeft beloofd dat alle belangrijke besluiten over het overdragen van macht uit Londen naar Brussel via referenda aan het Britse volk zullen worden voorgelegd. Maar het Britse wantrouwen is zo groot dat de wet waarin die belofte is vastgelegd door een meerderheid in het Lagerhuis dreigt te worden weggestemd, inclusief de goedkeuring van het Verdrag van Lissabon.
Alleen al om de Britten binnenboord te houden, moeten de Hongaren als de wiedeweerga stoppen die idiote belastingwet en mediaregels.
hammelburg@bnr.nl

Gerelateerde artikelen