Bernard Hammelburg10 mei '16 19:01Aangepast op 11 mei '16 10:15

Kwetsbare rots

Auteur: Bernard Hammelburg

Met regelmaat vliegen Spanje en Groot-Brittannië elkaar in de haren over Gibraltar. Dat piepkleine rots-staatje van 6,5 vierkante kilometer aan de uiterste zuidkust van Spanje is Brits grondgebied, tot woede van Spanje.

Het conflict duurt al sinds het Verdrag van Utrecht, uit 1713. De pesterijen nemen vaak gevaarlijke vormen aan: Spanje omsingelt de rots met oorlogsschepen, schiet op pleziervaartuigen of sluit de grens, met files van tien uur tot gevolg. Omdat beide landen lid zijn van de Europese Unie, barst de kruik steeds nét niet.

De Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, waarschuwt in een artikel in The Telegraph voor – wat hij noemt – de ‘rampzalige gevolgen’ die een Brexit zou hebben voor Gibraltar. Dat is dan immers ook geen lid meer van de EU, en Spanje kan niet wachten om het rots-staatje te isoleren en economisch te blokkeren. Hetzelfde geldt voor de Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië. Het wegvallen van het EU-lidmaatschap betekent, zegt Hague, ‘een catastrofe.’ 

Maar de grootste ramp dreigt in Noord-Ierland, waar de fragiele vredesregeling tussen pro-Engelse protestanten en pro-Ierse katholieken permanent aan een zijden draadje hangt. Het in 1998 door de Amerikaanse bemiddelaar George Mitchell uitonderhandelde ‘Goede Vrijdag-akkoord’ kwam, zoals de NOS terecht memoreerde, mede tot stand door ondersteuning vanuit Brussel. Wat gebeurt er als Noord-Ierland geen lid meer is van de EU?

De vraag is of de Britse kiezer dat in het bepalen van zijn stem meeneemt, vooral omdat de campagne steeds grover en smakelozer wordt. Premier Cameron die waarschuwt voor een verhoogde kans op een derde wereldoorlog. De chef van de Britse buitenlandse veiligheidsdienst MI6 Sawers die een grotere kans op terrorisme voorspelt. Minister van Financiën Osborne die de banen- en huizenmarkt ziet instorten.

Klaarblijkelijk komt niemand op het idee om het doemdenken even aan de kant te zetten en te praten over de voordelen van het EU-lidmaatschap: handel, invloed op de Europese politiek, het verdedigen van het Britse belang van binnenuit, in Brussel, en niet van buitenaf. Met al die bangmakerij zou ik als Brit denken: dan stem ik juist tegen – jullie kunnen me wat met die apocalyptische flauwekul. Hopelijk maakt de argumentatie van William Hague indruk: denk aan de Falklands, denk aan die malle rots in Zuid-Spanje, maar denk vooral aan dat zo kwetsbare Noord-Ierland.

===

Bernard Hammelburg (bernard.hammelburg@bnr.nl) is buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Luister ook elke donderdag om 15.00 naar zijn vaste programma, BNR De Wereld, met scherpe analyses over Europa, de internationale politiek en met prominente gasten. En volg zijn blog op BNR.nl/dewereld

Gerelateerde artikelen