Bernard Hammelburg30 aug '16 19:51Aangepast op 31 aug '16 12:41

Bloot

Auteur: Bernard Hammelburg

Klaarblijkelijk maken mannen - anno 2016 - nog steeds uit wat vrouwen mogen, of moeten, dragen. Bloot of juist bedekt, topless of boerkini, het zijn bijna altijd mannen die de regels bepalen.

Die eigen keuze, waarop vrouwen in de discussie steeds wijzen - ‘ik maak zelf uit hoe ik erbij loop’ - is de uitvoering van mannenregels, zelden andersom. Behalve in China, maar daar kom ik dadelijk op. De burgemeesters van de 24 Franse steden en dorpen die een boerkiniverbod uitvaardigden zijn mannen. Volgens mij is die inmiddels bekende foto van een vrouw die op het strand wordt gedwongen haar hoofddoekje af te doen geënsceneerd, maar hoe dan ook: de politieagenten op die foto zijn mannen.

De rechters die het verbod in één van die Franse badplaatsen onwettig verklaarden, waren mannen. De zedenpolitie in Iran die vrouwelijke kleding controleert, bestaat uit mannen. Saoedi-Arabische vrouwen, en vrouwen in Islamitische Staat, zijn eigendom van vaders of echtgenoten, dus gewoon slavinnen, die van kruin tot tenen worden ingepakt omdat het van die vaders en echtgenoten moet.

Ook het toestaan van de bikini, midden vorige eeuw, en, wat later, het topless zonnebaden, was een besluit van mannen. En het had niets met de islam te maken. Hetzelfde geldt voor India, waar de minister van toerisme - een man - buitenlandse vrouwen deze week ontraadt te gaan sightseeën in een rok, want het krioelt daar van de verkrachters, en die moet je vooral niet in verleiding brengen. Die man had natuurlijk moeten zeggen: ik open een meedogenloze klopjacht op verkrachters, in plaats van met kledingvoorschriften te komen.

Het is de wereld op zijn kop. In Israël woedt een rel rond een populaire zangeres die in een bikinitop op een festival verscheen. Dat was te bloot, en nu komen er van regeringswege kuisheidsvoorschriften. De minister van cultuur is nota bene een vrouw, maar die staat onder druk van mannen met een kuisheidscomplex, met vrouwen die daarin meespelen, en dan beweren dat ze ‘het zelf uitmaken'. Freud ligt te grinniken in zijn graf.

Behalve in China. Daar heb je de ‘facekini’. Dat is een boerkini met een masker dat, op de ogen na, het gezicht bedekt. Waarom? Omdat het Chinese schoonheidsideaal is dat je zo wit mogelijk bent. Bruin is ordinair, wit is chique en aantrekkelijk. Maar voor wie eigenlijk? Natuurlijk - voor mannen. Nu klinkt uit Freuds graf een schaterlach.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen