Bernard Hammelburg25 okt '16 21:12

Schaamteloze hypocriet

Auteur: Bernard Hammelburg

Dat Hongarije zich verzet tegen een afgedwongen Brussels vluchtelingenquotum is misschien nog wel te begrijpen. Maar wat premier Viktor Orban nu uitkraamt kwalificeert voor het wereldkampioenschap hypocrisie.

Orban beweert dat Europa aan het ‘Sovjetiseren’ is. Het oude Moskou uit de Sovjettijd heet nu Brussel, dat natiestaten zoals Hongarije het recht ontneemt zelf te bepalen of – en hoeveel –vluchtelingen ze opnemen. Het is de wereld op zijn kop. Voor de duidelijkheid: als Orban zegt: die vluchtelingen willen helemaal niet naar Hongarije, heeft hij een punt. Als hij zegt: wij willen geen botsing van culturen en Parijse banlieus, snappen we het ook. Maar een Hongaar die Europa vergelijkt met de Sovjetunie heeft een gaatje in zijn hoofd.

Precies zestig jaar geleden vond de Hongaarse opstand plaats. Het land wilde zich onttrekken aan de Sovjetdominantie, met als gevolg een Russische invasiemacht die de opstand bloedig onderdrukte. 200.000 Hongaren sloegen op de vlucht, naar zo ongeveer alle West-Europese landen. Daar werden ze met open armen ontvangen en opgenomen.

Dus hoe durft Orban een verwijt te maken aan hetzelfde Europa dat, toen zijn land onder de voet werd gelopen, de grenzen opende voor zijn landgenoten. Hoe durft hij de onderdrukking van het Oostblok door de Sovjetunie, waarbij de bevolkingen van al die Oost-Europese landen opgesloten zaten als ratten in de val, waarin dissidenten werden gemarteld en in concentratiekampen verdwenen, te vergelijken met de Europese Unie. Ja, er is veel mis in Brussel, en de Brusselse kliek is vaak arrogant en machtsbelust. Maar het is ook een toonbeeld van democratie, waar alle regeringsleiders, inclusief Viktor Orban, hun collega’s ongestraft voor rotte vis kunnen uitmaken, zonder in de martelkamer van de geheime dienst te belanden. En waar burgers en parlementariërs kunnen zeggen wat ze maar willen, van ultralinks tot ultrarechts.

Victor Orban had er geen enkele moeite mee om, op kosten van de liefdadigheidsinstelling van zijn in 1956 gevluchte landgenoot George Soros, een jaar in het deftige, Britse Oxford te studeren. Als vreemdeling in een vrij land. Dat had hij in de Sovjettijd eens moeten proberen. Als hij aan dat wereldkampioenschap hypocrisie meedoet, pakt hij moeiteloos goud.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen