Bernard Hammelburg5 nov '16 11:05

Amerika vreest verkiezingsaanslag

Auteur: Bernard Hammelburg

Plotseling gaan de nieuwskoppen in de Verenigde Staten niet meer alleen over Hillary en Donald, die koppig doorgaan elkaar met verbaal vitriool te bestoken, maar over het gevaar van een terroristische aanslag, wellicht maandag.

CBS News kwam vrijdagochtend met de onthulling dat de veiligheidsdiensten zich zorgen maken over een aanslag, met als mogelijke doelwitten de staten New York, Virginia en Texas. Al Qaeda zou erachter zitten, maar volgens de berichten vrezen politie, justitie, de CIA en de Geheime Dienst dat acties zouden worden uitgevoerd door met al-Qaeda sympathiserende ‘lone wolfs,’ dus mensen die in de VS wonen.

Iedereen associeert terrorisme tegenwoordig met IS, wat strikt genomen niet klopt. In de VS wordt slechts twee procent van de terroristische daden gepleegd uit religieuze overtuiging. De overige 98 procent van de incidenten heeft er dus niets mee te maken. Hoe dan ook: kennelijk vindt Al Qaeda dat het, wat aandacht, PR en effect in de westerse wereld, door IS van de kaart is geveegd, en zoekt naar middelen om weer ‘relevant’ te worden.

De stad New York heeft alle reden om de informatie serieus te nemen. Beide presidentskandidaten hebben er hun hoofdkwartier – Hillary in Brooklyn en Donald in de Trump Tower op Fifth Avenue, in het hart van Manhattan. Dinsdag heeft de Hillary-campagne het conferentie- en expositiecomplex Jacob Javits Center in Manhattan afgehuurd. Om de locaties te beveiligen is een kolossale politiemacht

op de been gebracht. Bovendien vindt zondag de New York Marathon plaats, misschien wel de populairste hardloopwedstrijd ter wereld. Sinds de aanslag op de marathon in Boston  , in 2013, door twee in Tsjetsjenië geboren Amerikaanse broers, zitten de veiligheidsdiensten op zulke dagen met geknepen billen, en de combinatie marathon plus verkiezingen leidt tot extra nervositeit.

Het zou een ideaal moment voor Hillary en Donald zijn om zich van hun goede kant te laten zien, door iets positiefs te zeggen. Bijvoorbeeld: wij vechten met woorden tegen elkaar, want zo werkt democratie, maar we laten ons niet intimideren door terroristen en vertrouwen op onze veiligheidsdiensten. Of zoiets. Maar tot nu toe geen woord. Want iets positiefs zeggen – die gedachte komt in deze kemphanen niet op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen