Bernard Hammelburg15 nov '16 21:48Aangepast op 16 nov '16 13:02

Trump neemt alles terug

Auteur: Bernard Hammelburg

Hillary de gevangenis in? Mexicaanse muur? Weg met Obamacare? Welnee. Nu Donald Trump zich warmloopt voor het Amerikaanse presidentschap, lijkt zijn nieuwe motto te zijn: ik neem alles terug en beweer nu het tegendeel.

Zijn campagnebeloftes waren duidelijk genoeg. Hillary? Lock her up. Obamacare? Streep erdoor. Ban tegen moslims? Reken maar. Mexicaanse muur? Yep, en Mexico gaat die betalen. Nu zegt Donald: Obamacare? Toch best een sympathieke wet, dus die gaan we aanpassen – niet slopen. Hillary de bak in? Ach, die Clintons zijn best aardige mensen. Mexicaanse muur? Ja, maar een hek mag ook, wat een sigaar is uit eigen doos, want dat is er al. Maar, zoals zijn vertrouweling Newt Gingrich zegt: ‘Die muur was een geweldig campagnedingetje.’ Moslims de toegang verbieden? Wil The Donald niet meer over praten. Annuleren van de Iran-deal, het weer verbreken van de betrekkingen met Cuba, hervorming van de NAVO? We zien wel.

Kortom: veel van die flauwekul gaat niet gebeuren, zoals het met verkiezingsbeloftes loopt. Nu kun je zeggen: wat een jokkebrok is die man. Maar je kunt ook zeggen: gelukkig maar, als kandidaat leef je in een fantasiewereld en kun je kakelen als een kip zonder kop, maar als president gaat het om het eggie.

Trump voerde campagne als zelfverklaarde buitenstaander, die part noch deel had aan het gekonkel in Washington. Maar zijn 'transition team', de ploeg die vierduizend Democratische topfunctionarissen gaat vervangen door Republikeinen, bestaat vrijwel uitsluitend uit mensen die verstrengeld zijn met de gevestigde politieke orde. Circulerende namen van kabinetsleden, zoals Newt Gingrich, Chris Christie en Rudy Giuliani, jagen links Amerika de stuipen op het lijf, maar het zijn ervaren mannen.

Bovendien: de Republikeinen hebben weliswaar in beide huizen van het parlement de meerderheid, maar die Republikeinen zijn niet noodzakelijkerwijs Trumps Republikeinen, en de Democraten kunnen wetsontwerpen blokkeren door een filibuster. The Donald heeft maar één kans om te slagen: niet als activist, maar als realist. Of anders gezegd: als aanvoerder en onderdeel van diezelfde gevestigde politieke orde. Anders gaat hij af, en verliezen – daar houdt hij niet van.

Gerelateerde artikelen