Bert van der Veer25 jul '14 07:00

Column Bert van der Veer | Slimste

Auteur: Bert van der Veer

Ik ben gevraagd voor De slimste, al twee keer. Ik heb daar niet lang over nagedacht. Absoluut niet! Reden? Totale angst voor een pijnlijke afgang. Het is niet erg dat ik niet weet dat H2O2 de chemische formule is voor waterstofperoxide, maar wel dat ik voor zeker vastloop in de Televizierring-winnaars van de afgelopen tien jaar. Ik, de tv-deskundige.

Het is gewoon slecht gesteld met mijn parate kennis. Wat je op kan zoeken hoef je niet te onthouden, dat is mijn stelling. Of mijn excuus voor comateuze hersencellen.

Toch slaagt De slimste er iedere serie weer in een mooie collectie aan Bekende Nederlanders op de fauteuils te ontvangen. En dat terwijl het best beroerd betaalt: 250 euro per aflevering.

Onlangs werd ook bekend welke BN'ers voor RTL 5 mee gaan doen aan een wedstrijdje paaldansen. Ik noem: Winston Post, Claudia Schoemacher, Liesbeth Kamerling, Kelly Pfaff, oud-turnster Verona van de Leur.

Ik weet wel zeker dat die deelnemers voor tussen de 2500 (dat is dus al tien keer zoveel) en zelfs wel 10.000 instappen en dan nog beloond worden voor iedere volgende aflevering.

Het is dus zo dat intelligentie hoger gewaardeerd en lager gehonoreerd wordt dan een fysieke prestatie. Terwijl ik weer eerder droom van een dubbele salto achterwaarts van 10 meter dan kennis van alle dirigenten die sinds 1945 voor het Concertgebouworkest stonden.

Wat je niet weet kun je opzoeken. Wat je niet kunt kun je zelden leren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen