Bert van der Veer18 apr '14 07:30

Column Bert van der Veer | Latenight

Auteur: Bert van der Veer

Dat Pauw & Witteman gingen stoppen lokte weer tal van maatschappelijk achtergestelde idioten naar Twitter. Van ‘opgeruimd staat netjes’ tot ‘Humberto Tan heeft de oorlog gewonnen’.

Nooit nemen die primair reagerende domkoppen de moeite meer dan de kop te lezen. Pauw gaat alleen door, dames en heren. Maandagavond, 1 september, Nederland 1, 11 uur, zet het maar in jullie agenda, die heb je ook ergens op je bevlekte iPhone.

En nee, die tune zal wel niet meer klinken… Het einde van Pauw & Witteman markeert ook een bijzondere ontwikkeling in het genre ‘late night talkshow’.  Toen het fenomeen in opmars kwam met Barend & Van Dorp ontwikkelde zich een typisch Nederlandse vorm: het moest met z’n tweeën. Op Pauw & Witteman volgden Knevel & Van den Brink. Op Radio 1 hoor je bijna alleen nog maar duo’s. Humberto Tan liet weer eens zien dat het ook solo kan.

Het heeft zelfs voordelen. De presentator kan de touwtjes strak in handen houden, een ingezette lijn consequent blijven volgen en een slimme dan wel grappige opmerking die door het hoofd schiet wordt niet gefnuikt door een interventie van de partnerinterviewer.

Maar het is ook lekker met z’n tweeën. Je kunt eens wat stappen vooruit denken, je kunt zelfs even afdwalen met je gedachten en ook nog eens de ‘good cop, bad cop’ spelen.

In je eentje een talkshow dragen vereist een klein uur opperste concentratie en gedegen dossierkennis. Het is een koninklijke last: eenzaam, maar niet alleen.

Gerelateerde artikelen