Eugene Roorda11 feb '14 07:10

Column Eugène Roorda | Weg met Opa

Auteur: Eugene Roorda

Zanger Ronnie Tober wordt lijstduwer van ouderenpartij OMA. OMA is de Amsterdamse afdeling van het landelijke OPA. Ronnie wordt gesteund door lijstduwer Joop Oonk, nummer drie op de lijst.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Nu moet u het mij niet kwalijk nemen, maar ik weet niet beter dan dat Ronnie Tober allang dood is. En bij het lezen van de naam Joop Oonk denk ik: Joop Oonk? Was dat niet die bronstige minnaar van Willeke Alberti? Jaren '60/'70 vorige eeuw, minstens 40 jaar terug.

Opa en Oma, ik begrijp de merkgedachte, maar het zijn “dissatisfiërs” van jewelste. Geriatrische proposities, je denkt meteen aan brosse oude heertjes die klappertandend alsnog hun gelijk willen halen. Attractiewaarde? Nul. Terwijl ik nota bene in de doelgroep zit sterker: ik ben de doelgroep en wil ook alsnog mijn gelijk halen.

Maar me bekennen tot Opa of Oma, geen denken aan zeg. Kijk er zit absoluut brood in “heimweemarketing” als reclamevehikel maar dan met echte helden. Niet met Ronnie Tober en Joop Oonk ik bedoel wie kent deze mannen nog?

Weet u: dood, gedrogeerd of afgebladderd; helden van iedere pluimage kunnen in de marketing effectief zijn maar wel op een paar voorwaarden. Ze moeten destijds echt iconisch zijn geweest op een manier dat we er nog steeds over praten dus manifest in de collectieve psyche. Hun charisma blijkt springlevend over meerdere generaties heen. Zoals Jim Morrison van The Doors, John Lennon, Martin Luther King, Steve McQueen, James Dean. Of in onze huidige reclamedagen: Gorbatsjov, Agassi, Bowie of Catharine Deneuve.

Je moet dus wereldberoemd hebben uitgeblonken en niet zoals Ronnie Tober vooral in het Dorpshuis van Jubbega. Of als amant van een destijds populair zangeres. Ronnie en Joop bemannen een soort Opa & Oma-winkel die naar ouwe meuk ruikt - terwijl ouderen van nu juist jong willen. Doe ons het eeuwige leven, maar het moet tegenwoordig wel hip en sexy zijn. Wie dit ook niet begrijpt is Peter R. de Vries, in zijn nieuwe firma met Piet Keizer.

Gerelateerde artikelen