Eugene Roorda28 dec '12 06:41

Column Eugène Roorda | Moed

Auteur: Eugene Roorda

Mijn laatste column van dit jaar; ik wens u alle goeds en vooral een moedig 2013.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Laten we stoppen met die “doembroekerij”, dat crisisgekwek en ook dat onverdraaglijk geteem over afbreukrisico’s. Onheil dat zou kunnen gebeuren - bij wijze van worst-case scenario. Typisch Hollands; worst-case denken. Daarom staan we stil, wat natuurlijk flauwekul is. Ondanks de geringe terugval in welvaart - heus die is gering - gaat het ons nog altijd erg goed. De Hollandse fles is ruim 90 procent vol.

Balkenende had destijds gelijk met zijn VOC appel. Alleen klonk het ongeloofwaardig uit zijn brave bureaucraten strotje. Had John de Mol heel hard VOC! geroepen dan was de bijval alom geweest. Ik zeg het vaker: vorm gaat altijd boven inhoud. Goed, we hebben dus moed nodig. Moed blijkt altijd weer de basis van alle voorspoed.

De winnaars van nu zijn mensen die risico’s hebben genomen. Die éérst hun ouwe schoenen hebben weggedonderd - eventjes blootvoets hebben gelopen - om daarna een paar nieuwe aan te schaffen. Guts is glory. Durfallen, dissidenten, mafkezen en misfits; laten we ze vooral vieren. Desalniettemin voorspellen zelfverklaarde profeten nog meer narigheid de komende jaren. Zolang ze dat blijven roepen wordt het zelf vervullend - dus werkelijkheid. Maar er zijn ook positivo’s in het speelveld. Zoals Ben Tiggelaar en René Boender die met spetterend optimisme ons bedrijfsleven empoweren.

Op het mentale vlak hebben we nieuwe business coaches als Eelco Smit en Coen Zwezerijnen. Deze kerels verkopen geen slappe ach en wee verhalen over “in je eigen kracht komen”, maar concrete levensconcepten die zakelijk en privé effectief zijn. Dit zijn mannen die niet alleen een hamer hebben - maar ook weten waar precies te slaan. Hun clou?Niet snikken maar doen, niet zaniken maar een plan. Niks ouwe schoenen, blote pootjes. Ik kom in mijn vakgebied – de marketingcommunicatie - veel worstcase types tegen. Mannen met stoere babbels in de boardroom - maar het verschil maken durven ze niet. Terwijl dat de bedoeling is in het zakenleven: het verschil willen maken.

Of je nu John de Mol heet of Friet van Piet. Alles komt goed, dat kwam het altijd al. 2013 wordt Het Jaar van de Moed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen