Eugene Roorda21 dec '12 06:51

Column Eugène Roorda | Abercrombie Epo

Auteur: Eugene Roorda

Telfort wint de Gouden Loeki, Zalando de Loden Leeuw. Is het belangrijk wat het volk vindt? Dat valt te bezien. De consument kan een spotje vermakelijk vinden en vervolgens het product niet kopen of erger: het betreffende merk vergeten.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Of de reclame irritant vinden maar het merk wel in huis nemen. Alles in het onderbewuste uiteraard. De sterkste beïnvloeding vindt immers plaats zonder dat de ratio meespeelt. Noem het neuro of limbisch; daar waar de lustknop, sexknop, statusknop of angstknop zich bevindt. Wij marketeers en reclamemannen weten precies welke knop we bij u moeten hebben; reclame gaat om effectbejag.

Als je mooie of leuke reclame kunt maken - moet je dat vooral doen. Maar als lelijk of irritant effectiever is voor de groei van je marktaandeel dan zeg ik: ook doen! Marketingcommunicatie is geen hobby vak of vrije kunst maar een genadeloze strijd om de macht over “ziel en brein” van de doorgaans onnozele massa. Hoe meer macht - des te vetter de pegels.

Wie dat ook begrijpt is de firma Abercrombie & Fitch. Dat is een Amerikaanse straatmode winkel; nieuw in de Leidsestraat. Het gebodene is inwisselbare handel. Maar het spul is expres knallend duur geprijsd, de muziek staat niet te harden hard en ze hebben geile bodybuilders en tietmeiden in de bediening. Dit heet tegenwoordig “winkelbeleving”. Winkelbeleving houdt hier in dat je de consument in een shock delirium brengt en zijn verstandelijk vermogens tijdelijk lam legt.

Tijdens die absentie wil men dingen hébben - die je niet nodig hebt. Eenmaal buiten is het feestje voorbij en je pinpas flink aangerand. En loop je in een malle trui - waar groot Abercrombie op staat. Maar je hebt wel je “Abercrombie Epo” shotje binnen dat een paar uur heerlijk doorwerkt.

Retail marketing 3.0; Amerikanen excelleren erin. Hun conceptstores zijn een verbeterde uitvoering van de voormalige flagshipstores van de Katholieke Kerk. Het verschil is die instant bevrediging. Niet het later telt – alleen het nu. Hoe meer mythe, hoe meer sacraliteit, hoe meer gezang: des te meer gelovigen, des te luider de kassa rinkelt. Gaat u maar kijken in de nieuwe Abercrombie Kerk. Opwinding is het product geworden: de rest is secundair.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen