Eugene Roorda14 dec '12 06:44

Column Eugène Roorda | Integriteit?

Auteur: Eugene Roorda

Het vertrouwen moet terug! roept het van alle kanten. Het vertrouwen in markten, banken, ondernemingen, overheid en politiek. Ik ben het er roerend mee eens. Alleen vertrouwen is niet gratis; dat moet je verdienen.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Het komt tot stand na een langdurige  positieve ervaring. Zolang we structureel slechte ervaringen opdoen met de ons omringende instituties - erodeert ons vertrouwen steeds verder. Tot je bij alles denkt, gooi het maar in mijn pet! Wat nu het geval lijkt.

De overheid zou door onberispelijk voorbeeldgedrag hierin leidend moeten zijn. Ze is het meest manifeste instituut om vertrouwen te zaaien. De affaire Co Verdaas laat zien hoe lastig dat is. Cootje Krabbelaar heeft ons voor 30 duizend euro opgelicht. Toevallig wél staatssecretaris, lid van de regering, gelofte gedaan, koekje bij de Koningin, alles voor het verheven landsbelang. Cootje heeft nu pijn in zijn hart zegt hij; typisch taal van een zelf bevlekkend charlatan. Want wat blijft er hangen bij het volk?

Dat het waarschijnlijk allemaal min of meer zakkenvullers zijn, dus de overheid is onbetrouwbaar. En ook nog onbekwaam. Want als je echt wat kunt dan ga je niet jokken over autoritjes van Arnhem naar Nijmegen. Dan ben je niet geschikt voor de grote zaak. Mijn dilemma is: zitten er ter linkerzijde meer sneue krabbelaars of is het bij rechts precies hetzelfde? Maar kunnen die hun malversaties beter camoufleren.

Ik herinner me dat Balkenende tijdens zijn premierschap nul euro declareerde. Wouter Bos die verloren zonnebril van 150 euro. En Guusje ter Horst: 2 broodjes haring voor 4.70. En dat bij een jaarwedde van anderhalve ton plus. Zou het dan toch makkelijker zijn om een hond langs een bak met vlees te trekken - dan een socialist langs een bak met geld? Of is dit een goedkope kroegwaarheid.

De grote vraag is natuurlijk: waarom verzamelen alle sukkels zich uiteindelijk in Den Haag? En waarom accepteren wij dit? Is dat omdat wij - in hun schoenen  - hetzelfde zouden doen? Of interesseert het ons geen bal. Dat weiger ik te geloven.

Volgens mij wordt 'integriteit' juist de belangrijkste eindwaarde in de komende jaren. Zou iemand daar een eens goeie definitie van kunnen geven? Taakje voor Balkenende lijkt me.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen